Обвинен в държане на кокаин ще продължи да пребивава в ареста

Варна<+> 23.03.2023 09:26 Снимка: ДНЕС+

Обвинен в държане на кокаин ще продължи да пребивава в ареста

Апелативният съд във Варна за втори път отказа да уважи жалба на обвинен в държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество срещу задържането му под стража. Варненският окръжен съд е отхвърлил искането на Ясен К. за по-лека мярка за неотклонение. В жалбата пред настоящата инстанция защитата посочи влошеното здраве на обвиняемия.

 Пресслужбата на Варненския апелативен съд припомня, че според обвинението, 45-годишният мъж е извършил деянието на 31 декември 2022 г. и на 1 януари 2023 г. като продължавано престъпление. В последния ден от миналата година на обвиняемия била извършена полицейска проверка. У него и в дома му били открити 19 пакетчета с бяло вещество. Експертната справка установила кокаин. По-рано през същия ден той бил задържан и освободен след друга проверка с констатирани 26 подобни пакетчета.

Представителят на Апелативната прокуратура обърна внимание, че само в рамките на един ден Ясен е бил задържан два пъти за притежание на наркотици, а такива са открити и в дома му. Назначената в хода на досъдебното производство физико-химична експертиза е доказала по-голямо количество на веществата – 201,75 грама отколкото това, за което е привлечен към наказателна отговорност /170 гр./ Субстанцията била и с висока чистота. Мъжът е осъждан в миналото заради шофиране след употреба на наркотици.

Адвокатът каза, че доверителят му не оспорва съпричастността си – той сам е завел правоохранителните органи и доброволно е предал веществата.  Ясен има постоянен адрес и 2 непълнолетни деца, за които се грижи. Защитата обясни, че откакто е в ареста здравословното му състояние значително се е влошило, което се потвърди минути преди началото на съдебното заседание и наложи повикване на Бърза помощ.

Въззивният съдебен състав взе предвид повдигнатото обвинение за тежко умишлено престъпление – държане на високорисково вещество, извършено при продължавано престъпление. И към този момент съдът счита, че опасността Ясен К. да извърши престъпление е реална. Тя се извежда от справката му за съдимост, включително с оглед последното осъждане, отново свързано със сходно наркотично вещество. Затова единствено задържането под стража може да постигне целите на закона по отношение на този обвиняем. Безспорно обаче задържаният не се намира в добро здравословно състояние. Апелативният съд указа на органите на досъдебното производства да назначат съдебно-медицинска експертиза. Към момента няма доказателства, че здравният статус на Ясен К. е несъвместим с местата за лишаване от свобода, поради което съдът остави в сила най-тежката мярка за неотклонение спрямо него.

Определението на въззивната инстанция не може да се обжалва.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648