Общинският съвет решава безплатно ли ще пътуват учащи, хора с увреждания и пенсионери във Варна

Варна<+> 30.05.2024 11:22 Снимка: ДНЕС+

Общинският съвет решава безплатно ли ще пътуват учащи, хора с увреждания и пенсионери във Варна

Общински съвет – Варна ще провежда редовно заседание днес – 30 май, от 10:00 часа в зала „Пленарна“ .

В предварителния дневен ред са включени 10 точки.

Част от темите на сесията са посветени на обществения транспорт в града. Съветниците ще решат дали да се удължи работното време на няколко автобусни линии през активния туристически сезон. На обсъждане ще бъде подложено и предложението за въвеждане на безплатен транспорт за учащи, пенсионери и хора с увреждания. Намаляването на цените на абонаментните карти за пътуване от Варна до съседни села и курорти също е включено в дневния ред.

Община Варна иска да придобие за управление от държавата Раннохристиянския манастир в местността Джанавара край Варна. За да се открие процедура по придобиване, е необходимо съгласието на местния парламент. Съветниците ще разгледат и искане за безвъзмездно прехвърляне от държавата на общината на собствеността върху бившето помощно училище „Братя Миладинови“.

Предвижда се и приемане на правила за условията и реда за кандидатстване, финансиране и отчитане на социалните предприятия, които ще бъдат подпомогнати със средства от създадения за тази цел общински фонд.

Отпускането на еднократни социални и здравни помощи, както и на средства за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми също е включено в дневния ред.

По традиция заседанието ще завърши с дискусия с гражданите.

Пълният дневен ред е публикуван на сайта на Общински съвет – Варна, секция „Заседания“. Сесията ще се излъчва в реално време през YouTube канала на институцията.

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532