Община Варна ще поиска от държавата средства за вкопаването на тръбопровода във Варненското езеро

Варна<+> 11.08.2023 13:03 Снимка: ДНЕС+

Община Варна ще поиска от държавата средства за вкопаването на тръбопровода във Варненското езеро

Община Варна ще поиска от държавата средства за вкопаването на водопровода във Варненското езеро. Това решение взеха днес съветниците на заседание на местния парламент.

Около 24 млн. лв. с ДДС биха стрували дейностите, става ясно от проведените пазарни консултации по темата. Стойност на СМР - до 23,348 млн. лв с ДДС; строителен надзор - до 467 хил. лв. с ДДС; авторски надзор - до 250.

По време на дискусията стана ясно още, че вкопаването на тръбопровода е спънката за да завърши напълно удълбочаването на Варненското езеро.

"Не е идеално предложението, даже е наивно, но е единственото възможно. Но ние още дори проект нямаме. Запознах се с финансовите разчети, смятам, че трябва да поискаме от държавата подкрепа" ,каза д-р Янко Станев, зам.-председател на СДС, а после на шега добави, че ще трябва да използваме публичния натиск на медиите и обществеността.

В разгара на дебатите бе поставен и въпросът дали не е по-изгодно да се мисли за нова пречиствателна станция на южния бряг на езерото, отколкото да се вкопава тръбата, предвид рязкото повишаване стойността на вкопаването на тръбата. Стана ясно обаче, че подобни разчети са правени и няколко пъти във времето.

След проведени пазарни консултации вече има три оферти от кандидати за изпълнители, като според зам-кмета Христо Иванов, администрацията ще се спре на най-евтиното предложение. Предстои обявяване на обществена поръчка.

На заседание на ПК "Финанси и бюджет стана ясно, че тръбопроводът този път ще бъде вкопан на 18-19 м. под дъното на езерото, а не на 21 м., както бе първоначално обявената дълбочина по стария проект.

Групата на СДС и ВОЛЯ за Варна подкрепиха предложението на кмета на Варна Иван Портних община Варна да даде старт на преговорите с държавата за финансова подкрепа, тъй като този тръбопровод е много важен за града, както и за туризма, заради множеството спекулации, че водата по варненските плажове е замърсена.

След разгорещена дискусия и изказвания на експерти, предложението бе прието.

По материала работи Геновева Михайлова, ДНЕС+

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482