Варна<+> 16.08.2023 13:34 Снимка: ДНЕС+

Наградиха по традиция на празника на Варна отличени варненци

Кметът на Варна Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов връчиха отличията на изявени варненци на тържествена церемония в Летния театър. По традиция наградите се дават на празника на града - Свето Успение Богородично. 

"Винаги съм вярвал, че най-голямото богатство на Варна са хората, които живеят тук и обичат този град! Затова е прекрасно, че тази вечер уважаваме едни от най-достойните, които имат огромна заслуга за това нашата Варна да бъде символ на развитие, творчество и вдъхновение!", обърна се кметът към хората в Летния театър.  Той допълни, че Варна винаги ще има своите успешни хора, независимо от всички предизвикателства. 

"Последните четири години преминаха в кризи - световна пандемия, бежанска вълна от войната в Украйна, инфлацията и политически сътресения. Всичко това бе част от нашето ежедневие. Не беше лесно, но заедно доказахме, че можем да се справим с всичко. Варна излиза от кризите по-силна! Затова е важно да продължим напред – да завършим проектите и да започнем нови! Защото варненци заслужават най-доброто", каза Иван Портних.

Тази година призът „Почетен гражданин на Варна“ бе присъден на: Примата на българската естрада Лили Иванова, актрисата Цветана Манева, художника Дарин Сотиров, писателя Борис Калинков, спасителя от пламналия влак Върбан Петков, директора на Варненската обсерватория Свежина Димитрова, на първата световна шампионка по художествена гимнастика на морската столица Деспа Кателиева, както и един от създателите на този спорт във Варна Минка Ванкова. От името на Лили Иванова наградата взе нейният асистент Николай Недеков. Актрисата Цветана Манева ще получи отличието си през есента. 

С почетен знак „За заслуги към Варна” - златен бяха удостоени Военноморският музей във Варна и Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, както и Пенка Живкова, участвала в организирането на Международния балетен конкурс, кинофестивала „Любовта е лудост“ и ММФ „Варненско лято“, създателят на Галерия 8 Борис Стателов, който в продължение на 35 години работи за престижа на Варна в областта на визуалните изкуства, доц. Веселин Михалев, директор на ОУ „Добри Чинтулов“, Стоян Ненов, треньор по ръгби и активен участник в борбата срещу дрогата, и заслужилите деятели на художествената гимнастика, основана във Варна преди точно 70 години - Светлана Юриевна, Валентина Росенова Иванова, Анелия Атанасова и Кристиана Генчева.

Мария Чиприянова, доайен на варненската художествена гимнастика, и Борислава Черкезова, изпълнителен директор на Фондация „Карин дом“ бяха отличени с почетен знак на кмета с лента.

След наградите последва тържествен концерт с участието на участието на: Стефан Георгиев, Искрен Пецов, звезди на Варненската държавна опера и Фолклорния ансамбъл Варна.

Традиционният симфоничен концерт край фонтана, заради силния вятър, бе преместен в сградата на ДТ „Стоян Бъчваров“. Жителите и гостите на морския град се насладиха на музиката на Симфоничния оркестър и солисти на Държавна опера – Варна: Линка Стоянова, Жана Костова, Силвия Ангелова, Калина Жекова, Пламен Райков, Свилен Николов, Гео Чобанов и цигуларя Божидар Бенев и с диригент Кръстин Настев.

CHF CHF 1 2.07054
GBP GBP 1 2.28085
RON RON 10 3.9386
TRY TRY 100 6.27619
USD USD 1 1.81583