Моряк от Вера Су: Заспиваме с мисълта, че можем да загинем

Варна<+> 05.10.2021 10:16 Снимка: ДНЕС+

Моряк от Вера Су: Заспиваме с мисълта, че можем да загинем

"Заспиваме с мисълта, че можем да загинем", казва пред БНТ моряк от заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су". Той пожелал да остане анонимен, тъй като се страхува за работата си. 

Освен че се страхуват за живота си, моряците не са получавали и заплати. Според документ собственикът на кораба трябва да изплати на екипажа 11 380 долара, допълва националната телевизия.

15-и ден корабът остава блокиран до брега край Яйлата, а с това и съдбата на екипажа остава неясна. Оказва се на борда обстановката далеч не е толкова спокойна, колкото изглежда от брега.

"Взехме единодушно решение като екипаж да спрем работа. Всеки от моряците на борда иска да се прибере у дома. На кораба работят само капитанът и главният инженер. Искаме компанията собственик да заплати за изработените възнаграждения, което е наше право", казва морякът пред националната телевизия. Капитан на кораба е Онур Хазар, втори капитан е Абдула Кемал. В документа е посочен екипаж от шест души. Моряците са от Турция и Азербайджан.

"14 дни сме поставени в много трудна ситуация. Отслабваме психически. Всяка нощ заспиваме с мисълта, че може да загинем", твърди той. Според моряците са проведени разговори с представители на компанията в Лондон и Варна, но без резултат. Екипажът твърди, че разполага със запис, на който са заплашвани от мениджъра на екипажа.

"Никой не ни помага. Работим здраво от първия ден, в който отплавахме. Въпреки всички наши усилия не можем да получим заплатите си", твърди морякът.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648