Майстор пекар: Козунакът може да втасва и в хладилник
Варна<+> 05.04.2018 12:36
Днес е Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица. У нас по традиция на този ден се боядисват яйца и се замесват козунаци за Великден.
Козунакът е обреден хляб и той трябва да се замесва преди всичко с желание, чисти мисли и добро настроение. Замесването е ритуал, в който трябва да вложим цялата си позитивна енергия, но и да спазим някои правила.
За да се получи добър козунак, празничният сладкиш трябва да се прави бавно и да се използват естествени съставки, съветва варненският майстор пекар Мирослав Коларов.
Той оборва твърдението, че козунакът трябва да се приготвя на висока температура.
Напротив – тестото може да втаса и в хладилник, но при тази ниска температура е необходимо повече време. Затова закваската обикновено се оставя да престои денонощие на студено, а на другия ден се пече.
„Преди Втората световна война така се е правил хлябът. Винаги се е правил по бавна технология. В днешно време хлябът е вреден именно заради бързата му направа. След Втората световна война започва да се прави за 50 минути до час и половина. Така няма никакво развитие и не могат да се образуват аминокиселини и захари”, казва майстор Миро.
Козунакът с изкуствени добавки и оцветители трудно може да се познае на външен вид и дори на пипане, забелязал е варненският пекар. Продаваните индустриални козунаци са направени от козуначен микс. Към него само се прибавя водата и няма нужда от мая и яйца, показват наблюденията на майсторът пекар.
Най-добре козунакът да е с тегло не повече от 500 грама, за да се изпече по-хубаво и равномерно. Затова и всички елитни пекарни в чужбина правят хляб с тегло до половин килограм.
Качественият козунак може да издържи и 2 седмици. Желателно е да се съхранява в торбичка, съветва опитният пекар. /dariknews.bg
Козунакът е обреден хляб и той трябва да се замесва преди всичко с желание, чисти мисли и добро настроение. Замесването е ритуал, в който трябва да вложим цялата си позитивна енергия, но и да спазим някои правила.
За да се получи добър козунак, празничният сладкиш трябва да се прави бавно и да се използват естествени съставки, съветва варненският майстор пекар Мирослав Коларов.
Той оборва твърдението, че козунакът трябва да се приготвя на висока температура.
Напротив – тестото може да втаса и в хладилник, но при тази ниска температура е необходимо повече време. Затова закваската обикновено се оставя да престои денонощие на студено, а на другия ден се пече.
„Преди Втората световна война така се е правил хлябът. Винаги се е правил по бавна технология. В днешно време хлябът е вреден именно заради бързата му направа. След Втората световна война започва да се прави за 50 минути до час и половина. Така няма никакво развитие и не могат да се образуват аминокиселини и захари”, казва майстор Миро.
Козунакът с изкуствени добавки и оцветители трудно може да се познае на външен вид и дори на пипане, забелязал е варненският пекар. Продаваните индустриални козунаци са направени от козуначен микс. Към него само се прибавя водата и няма нужда от мая и яйца, показват наблюденията на майсторът пекар.
Най-добре козунакът да е с тегло не повече от 500 грама, за да се изпече по-хубаво и равномерно. Затова и всички елитни пекарни в чужбина правят хляб с тегло до половин килограм.
Качественият козунак може да издържи и 2 седмици. Желателно е да се съхранява в торбичка, съветва опитният пекар. /dariknews.bg
![]() |
1 | 2.09763 |
![]() |
1 | 2.25951 |
![]() |
10 | 3.85552 |
![]() |
100 | 4.16246 |
![]() |
1 | 1.67882 |
Последни новини
- 13:39 Турският парламент одобри продажбата на медицински канабис в аптеките
- 13:31 Спартак започва сезона с мач срещу Берое тази вечер
- 13:24 Над 200 флакончета с райски газ откри полицията във Варна при проверки през почивните дни
- 13:16 Вълчев: Реформите в българското образование включват промяна в учебните програми
- 13:08 Над 90 души се натровиха по време на сватба в Турция
- 12:59 Ружа Игнатова стана леля отново
- 12:51 Емилия на крилете на любовта!
- 12:44 Кейти Пери едва не падна върху публиката по време на концерт