Мандали за деца, като техника на арт терапия

Варна<+> 28.07.2020 16:43 Снимка: ДНЕС+

Мандали за деца, като техника на арт терапия

Социалната услуга Център за обществена подкрепа “По-добро бъдеще” към Фондация „Владиславово” се предоставя, като държавно делегирана дейност на Община Варна, на основание Договор № Д16001395ВН/19.10.2016г. между Община Варна и Доставчика - Фондация „Владиславово“. Услугата е ситуирана в сграда общинска собственост, находяща се в гр. Варна, Район „Владислав Варненчик“, ул. „Гургулят“ №7. Основната цел на Центъра за обществена подкрепа „По-добро бъдеще” е да подобри качеството на живот на децата в семейната и социалната среда, като предостави качествени социални услуги, които да отговарят на потребностите и да са достъпни за всяко дете в риск и неговото семейство на територията на община Варна. Екипът на Центъра ще Ви запознае с нова и полезна информация свързана с терапевтичните ефекти при създаване и оцветяването на мандали.

Един от методите на арт терапията за деца е оцветяването на мандала. Тази необичайна и интересна дейност ще ви позволи да идентифицирате определени дефицити в детето си, ще разпознаете емоционалното му състояние в момента, което ще ви даде възможност да го подпомогнете или коригирате. Мандалите за деца фокусират и успокояват хиперактивните деца. Чрез рисуване или декориране на сакрални рисунки човек изразява себе си и общува със своето безсъзнание.

Мандалата е схематично представяне на структурата на Вселената. Класическата схема изглежда така: кръг е символ на Космоса, в него е въведен квадрат. Той показва четири страни на света. Вътре е друг кръг. Мандалите за деца се състоят от прости фрагменти, разбираеми за децата, например проста абстракция, прости геометрични форми, цветя, изображения на животни.

          КАК ДА ОЦВЕТИТЕ МАНДАЛАТА ПРАВИЛНО?

Това е красотата на работата с мандали за деца, че можете да ги оцветите с всякакви видове бои, моливи, писалки, пастел. За децата тук има пълна свобода на творчеството и изразяването. Обикновено малките деца го правят от ръба до средата. В процеса на работа детето трябва да бъде спокойно. Монотонните движения насърчават концентрацията и облекчават напрежението при децата. По този начин детето се освобождава от вътрешния стрес.

 

ЗНАЧЕНИЕ НА ЦВЕТОВЕТЕ ПРИ ОЦВЕТЯВАНЕ НА МАНДАЛА:

С помощта на сакралното рисуване, което детето практикува, без да мисли, можете да погледнете в неговия вътрешен свят, да диагностицирате проблеми. Най-лесният начин да направите това е да анализирате цветовите предпочитания на детето.

Стойностите на цветовете от психологическа гледна точка:

  • Червен: Този цвят се предпочита от активни и шумни деца. Ако искате да балансирате детето, добавете малко синьо в стаята или гардероба на детето.  Такива деца имат потребност от похвала.
  • Жълт: Деца, които предпочитат нюанси на слънцето, изключителни визионери.
  • Зелено: Такива деца често изпитват дефицит на родителско внимание и чувство за сигурност. Развиват в себе си творчески дух. Ако не се коригира средата децата израстват консервативни, изпитват страх от промяна.
  • Синьо: Избира се от спокойни деца, които правят всичко прецизно. За деца в предучилищна възраст този избор не е типичен. Ако малко дете изведнъж започна да използва сини нюанси, тогава, най-вероятно, детето просто е уморено.
  • Оранжев:  Силно активни деца, шумни, двигателно активни, препоръчва се да бъдат насочени към спорт.
  • Кафяв:  Сигнализира за проблеми в психиката. Детето живее в собствения си свят, отделено от света на възрастните. Причините за избора: здравословни проблеми, семейни нарушения, тежък стрес, умствена малоценност.
  • Сиво: Този избор е рядък при децата. Периодично се избира от тихи затворени момчета.
  • Черно: Изборът на този цвят е алармен звънец за родители, учители, психолози. Детето се нуждае от подкрепа. Най-вероятно, малкият човек преживя силен стрес, което води до преждевременно узряване на сложната му психика.

Мандалите за деца са чудесен начин за възрастните да дешифрират емоционалното състояние на детето. За децата такова рисуване не е изкуство, а по-скоро начин на изразяване.

Следвайте емоционалното състояние на детето си. Протегнете ръка за помощ във времето и помогнете за развитието на неговите способности и таланти.

CHF CHF 1 1.81752
GBP GBP 1 2.135
RON RON 10 4.02434
TRY TRY 10 2.18017
USD USD 1 1.65931