Варна<+> 02.07.2020 12:52 Снимка: ДНЕС+

Лято, плаж, или казано по-просто - Варна

След хладното време и всекидневните валежи във Варна, температурите скочиха рязко и летният сезон започна ударно! Хиляди вече са на любими плажове по Черноморието, като най-предпочитаните места за събиране на бронзов тен на нашенци вече се напълниха. Във Варна съботно – неделно, a и през седмицата, плажовете са пълни, въпреки кризата, и въпреки споровете около чистотата на морската вода. Масово хората сякаш оставиха лошите мисли за вируса и проблемите вкъщи и се потопиха смело във водите на Черно море.

А и край морето по нищо не личи, че във въздуха витае вирусът и дебне отвсякъде. Тук няма маски, няма ръкавици, само очила, ама са за слънце и за плуване. Просто релакс, начин да „избягаш“ от реалността. Четвъртък е, на централния плаж в града има хора, не са един върху друг, а си лежат спокойно на пясъка, на растояние от плажуващите съседи. 

Подобна е ситуацията и на плажа в квартал Аспарухово.

„Не можем постоянно да мислим за този вирус, мозъкът трябва да си почива“, каза Стефка Иванова, която в делничния ден е решила да отскочи до морето, заедно с внучката си.

Милен е баща на две деца и споделя, че се притеснява от вируса. Но тук, на плажа, спазвал дистанция от другите хора, избирал да седне по – назад,  за да нямат децата му контакт с другите.  

Особено популярни в последно време са къмпингите по Южното Черноморие, които хората считат за по-безопасни. Край Варна все още доста от тях остават не изцяло заети. В курорта Камчия, например, все още има свободни места за къмпингуващите. Заради широката плажна ивица, курорта се радва на доста плажуващи през летните месеци.

Това лято, обаче желаещите да постелят хавлия на пясъка се престрашиха доста късно, коментираха спасителите. По думите им, миналата година по същото време е имало двойно повече хора, а нямало и чуждестранни туристи, предимно от Русия, които са традиционните гости на курорта. На Златни пясъци“ все още се чува предимно румънска реч, а пясъчната ивици не е толкова претъпкана.

Надяваме се скоро гъстите облаци, надвиснали над летния туризъм, да се разсеят и морските курорти да възвърнат обичайния си летен облик.

Антония Димитрова

CHF CHF 1 1.816
GBP GBP 1 2.16676
RON RON 10 4.04557
TRY TRY 10 2.34763
USD USD 1 1.64993