"Летящи конструкции": Във Варна откриват изложба с графики на Роберт Баръмов

Варна<+> 26.01.2022 15:33 Снимка: ДНЕС+

"Летящи конструкции": Във Варна откриват изложба с графики на Роберт Баръмов

"Желанието да летим е идея, предадена ни от нашите предци, които в изтощителните си пътувания през безкрайни земи в праисторическите времена гледаха със завист на птиците, които се носят свободно." - Орвил Райт

Цененият в Европа и у нас артист, майстор на интелектуалните предизвикателства, търсач на идеи, световно отличен график - Роберт Баръмов - отново присъства в Арт Галерия Le Papillon с графична изложба от 26-ти януари до 16-ти февруари 2022 г.

Традиционно запазеното времево пространство отредено за графика и рисунка сега ще бъде запълнено само с графиките, рисунките и ръчно написани текстове от Роберт, отбелязвайки една година без неговото физическо присъствие и разговори.

Роберт покори световните изложбени зали и колекционерски конференции като виртуозен график и завърши своя земен път като концептуален артист. Той беше смел в проектите си, работеше по нови замисли и си отиде ненадейно, без да успее да ги реализира. Загубата за Варна и за българското изкуство е голяма заради това, което можеше да реализира, но пък създаденото от него до сега и огънят, който е запалил по проекти като „Бруталити“ тепърва ще има развитие в нова светлина. В тази експозиция са включени последни екземпляри от цикъла ArTchitecture, а и от любими за много ценители цикли, изпълнени в техниката суха игла, офорт, литография.

Роберт Баръмов е име, което често се свързва с областта на графиката, като художник владеещ виртуозно всички графични техники, с изключително модерен и новаторски подход към графичното изображение. През годините художникът е отличен с над 40 международни награди за графика и съвременно изкуство, получени на различни международни форуми, а творчеството му е следено с интерес от колекционерски и артистични кръгове.

Роберт Баръмов е роден през 1966 г. във Варна в семейство на художници, което предопределя развитието му. От единия наследява прецизността и отношението си към детайла, а от другия – асоциативността. Завършил е Художествената гимназия в София, а през 1994 г. се дипломира в специалност Графика в Националната художествена академия в София. Реализирал е свои проекти и инсталации на международни форуми за графика и съвременно изкуство в галерии, музеи и културни институции в Германия, Дания, Китай, Италия, Белгия, България и др., сред тях са престижните музеи Kulturhaus в Хановер; Музей на модерното изкуство в Боденбург; Museum Art Frederikshavn; Музей Castle в Малборк; Национален музей в Пекин; Национален природонаучен музей в София; Исторически музей в София; Градска художествена галерия Варна. Наред с графичното си творчество обаче е добре познат и утвърден и с живописните си и концептуалните проекти и инсталации.
 
Темите, които сме селектирали за тази експозиция, са тези, които са го вълнували и в най-ранните му изложби, но всичките те отразяват неговата реакция и природни асоциации с мястото на изкуството в съвременния живот и в последствие той самият доразвиваше в концептуални проекти. Литографиите с преге от цикъл „АрТхитектура“ е негов най-ранен проект и първата му легитимирана концептуална изложба. Графиките са често комбиниращи футуристичните му архитектурни виждания за облика на града с убежденията му за симбиозата на природата и неразривната й връзка с човека, споделят от галерията.

Идеята му музеите да са своеобразен „Ноев ковчег“ за съхранение на съвременното изкуство е заложена в на пръв поглед библейска тема за потоп, рай и спасяване на животинските видове. Тя е вдъхновена от първата му резиденция в Боденбург през 1996 г. с изложба в Музея за съвременно изкуство. Емблематичните голямо форматни литографии „The Fload“ и „The Paradise“, които са направили впечатление на колекционери и куратори тогава, са включени и в настоящата експозиция.
Оживяването на природата или науката е тенденция в съвременното изкуството от десетилетия. Но Роберт виждаше оригинални иновативни пътечки за изразяване, така че да не бъде копиращ, а уникален – като подписа си – червен отпечатък на неговия палец. Циклите, свързани с насекоми, са също засегнати в тази експозиция, така и някои от литографиите, илюстриращи любовните процеси в живота му от последните години, както и няколко от цикъла „Приказки“.

Роберт беше осезаем, въздействащ на най-различни нива. Недооценен у нас, той оценяваше качеството около себе си и беше обичан учител на десетки млади артисти. Така и не написа учебника си по перспектива, но с уроците си спести много тревоги на бъдещи архитекти и художници. Тепърва ще се работи по архива му, кратките разкази и кореспонденцията му с колекционери, куратори, критици и артисти, спрямо които той самият беше в ролята на куратор.
 
Заповядайте на откриване на изложбата - 26.01.2022 /сряда/ от 18:00 ч. в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon!

Експозицията може да бъде видяна от 26-ти януари до 16-ти февруари 2022 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от „Годишна програма на Арт Галерия Папийон за 2022 г“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на Културата.
CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648