Кокаин на стойност 12,8 милиона лева е открит на "Пристанище Варна-Запад"

Варна<+> 17.12.2020 15:25 Снимка: ДНЕС+

Кокаин на стойност 12,8 милиона лева е открит на "Пристанище Варна-Запад"

Малко над 50 кг кокаин е намерен на Пристанище Варна-Запад, съобщи окръжният прокурор на Варна Красимир Конов

Наркотикът е с много висока чистота и качество, и е бил скрит във фолирани пакети. По думите на окръжния прокурор, пресечен е канал за трафик на наркотици от Суринам през България за Нидерландия.

На 11 ноември тази година служители на отделите за борба с наркотрафика, разузнаването и Териториална дирекция Северна морска, са селектирали контейнер за извършване на проверка. Контейнерът е избран по метода на анализа на риска. 

В резултат на прецизната работа на служителите на отдела за борба с наркотрафика към Агенция митници, в част от стоката е установено наличие на наркотично вещество, което след анализ се оказва, че е висококачествен кокаин. 

Намереният наркотик е бил скрит в част от товара, който е превозвал кораб, а именно - фасадни дъски от типа басралокус. Това е дърво от рода на тиковото дърво, което се изполва широко в производството на мебели, облицовки, подови настилки и др. (бел. ред.)

Незабавно е уведомена прокуратурата и са започнати действия по досъдебно производство. В оперативно- издирвателните дейности са участвали служители от Агенция митници, ДАНС и териториалния сектор за борба с организираната престъпност. 

В част от дъските са намерени и иззети 234 пакета с кокаин със 70,8% чистота на активния компонент.

Стойността на открития кокаин е почти 12,8 милиона лева. По думите на прокурора, ако това вещество бъде пуснато на пазара с примеси, то количеството му би надхвърлило себестойността му два или три пъти. 

За успешното разкриване и събиране на първоначалните доказателства е реализирано успешно международно правно сътрудничество под егидата на Евроджъст и Европол, както и със съдействие от страна на нидерландските власти, коментира окръжният прокурор. 

На 16 декември са задържани лица, които според Красимир Конов, може да се смята, че са съпричастни към извършване на престъплението. Те са поданици на Кралство Нидерландия, а към момента е изпратено искане за арестуване на едно от лицата, които се предполага, че са имали пряко касателство със скъпия товар.

При оперативните действия са намерени и иззети 76  хиляди евро, компютри на лица, които според разследващите органи имат касателство към случая, както и други доказателства, които сочат към определени контакти със Суринам. 

Наркотикът е бил предназначен за Нидерландия. Товарът е бил на режим транзит. 

Геновевева Михайлова

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448