Изпълнителят на строителството е виновен за удавеното дете в басейн на Златни пясъци

Варна<+> 19.09.2022 17:51 Снимка: ДНЕС+

Изпълнителят на строителството е виновен за удавеното дете в басейн на Златни пясъци

Варненският окръжен съд призна за виновни 53-годишния Кирил Я. и 56-годишнят Пламен К., за това че са причинили смъртта на момиче от Германия, загинало в басейн в курорта Златни пясъци.

На 11 юли 2011 г., докато плувала в басейн на хотел „Берлин голдън бийч“, Сара Ернст била засмукана от подовия сифон на съоръжението. Спасителят на обекта се опитал да извади момичето, но вакуумът бил толкова силен, че едва след като били изключени помпите, то било извадено. Същия ден Сара починала в болница. Като причина за фаталния изход съдебно-медицинската експертиза посочила удавяне от вдишване на течност, потискане на жизнено важни центрове в мозъка и спиране на сърдечната дейност. Пострадалото германче било на почивка с баща си у нас.

Разследването на инцидента отне 7 години. Обвинителният акт беше връщан два пъти на прокуратурата заради допуснати съществени процесуални нарушения в досъдебното производство. Делото беше внесено за разглеждане от съда през миналата година. В хода му бяха направени бяха две съдебно-технически експертизи, една графологическа и изслушани множество свидетели. Констатациите на вещите лица са, че основен недостатък на проекта, незабелязан и неотстранен от надзорника и изпълнен без промени от строителя, е допуснатото засмукване в малкия да става само от един дънен сифон с малка площ на решетката. При запушването на същия веднага започва генерирането на вакуум с голяма засмукваща сила.

Първоначално прокуратурата повдигна обвинение на четирима мъже. Това бяха Кирил Я. (изпълнител на строителството на басейна) Пламен К.(представител на строителния надзор), Александър Г. (проектант на басейна). Обвинен беше и спасителят на басейна, но поради изтичане на абсолютната давност за престъплението, прокуратурата прекрати наказателното производство срещу него. Междувременно Александър Г. почина.

Според съда, Кирил Я. и Пламен К. са виновни, че са изпълнили немарливо правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност в периода на строителство на басейна. В периода 07.03.2001 г. - 13.11.2001 г. Кирил Я. е бил ръководител отдел и упълномощен представител на фирмата-изпълнител на комплексното строителство на басейна. От 05.06.2001 год. Пламен К. е бил представител на строителния надзор в част „ВиК“ на обекта.

За извършеното престъпление съдът им наложи наказания от по 6 месеца „лишаване от свобода“, чието изтърпяване отложи  с изпитателен срок от  3 години.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд - Варна в 15- дневен срок от днес.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648