Изложбата "Благослови и запази" може да бъде видяна до 21 декември във Варна

Варна<+> 03.12.2021 19:30 Снимка: ДНЕС+

Изложбата "Благослови и запази" може да бъде видяна до 21 декември във Варна

Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна съвместно с РИМ - Варна организира изложбата “Благослови и запази”, която показва икони на светци от Коледния цикъл празници.

Изложбата предлага вглеждане в образите, пресъздадени в рождественската икона и символиката, скрита зад тях, а светците от зимния календар са представени с експонати от Музея на Възраждането и Регионалната библиотека. Защото книгите и иконите ни водят по пътя към Вярата и Любовта.

Като огледало на душите ни празничното битие показва кои са ценностите, с които изпълваме делника си, но най вече осветява умението ни да се срещнем с най големия Божи дар – Любовта. Православната икона събира в себе си времето и пространството. Тя отразява вече минали, настоящи и бъдещи събития, които са от значение за спасението на молещия се пред нея – сцени на

радост и притеснения, на възход на човешката душа към Бога.

Главното съдържание и послание идва с раждането на Младенеца в света, когато стената на греха и Богоотчуждеността между човека и Бога е вдигната.

Изложбата може да бъде видяна от 3 до 21 декември в Изложбеното фоайе на РБ „Пенчо Славейков” – Варна на адрес бул. Сливница №34.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648