Изложба във Варна показва за пръв път реликви, свързани с княз Батенберг

Варна<+> 29.02.2024 17:39 Снимка: БТА

Изложба във Варна показва за пръв път реликви, свързани с княз Батенберг

Експозицията е в Музея на възраждането и може да бъде разгледана до 30 март

Музеят на Възраждането във Варна посреща националния празник 3 март с изложба, посветена на 145-годишнината от обявяването на Александър Батенберг за княз на България. В нея за първи път в крайморския град гостуват реликви, свързани с провъзгласяването му за български владетел, съобщава БТА.

Това са три подноса, които младият княз получава като дар от жителите на Русе, Ловеч и Берковица в първите месеци на своето управление. Те са майсторски изработени, с украса и посвещения. По думите на главния уредник на музея Марияна Николова, те са подарени при първата обиколка на Батенберг в страната. След като пристига във Варна на 24 юни 1879 г., той минава през Русе, Търново, Плевен и Ловеч, което личи по документи от Държавния архив, каза тя. Подносът от жителите на Берковица е дарен през септември с.г., когато князът минава през града, пътувайки за Румъния за среща с крал Карол I.

В продължение на десетилетия ценните подноси са смятани за изгубени, уточни историчката. Открити са през януари 2019 г., когато са обявени на търг от аукционна къща във Виена. Откупени са от българската държава и са предадени на Националния исторически музей в София, където стават част от постоянната експозиция.

От Музея на Възраждането представят в експозицията и фотографии, на които могат да се видят членове на семейството на Батенберг и хора от близкото му обкръжение от времето на неговото управление, каза още Николова. Те са от фонда на музея и са участвали и в други изложби, уточни тя.

Александър Йозеф фон Батенберг е избран за княз на България на 17 април 1879 г., припомни историчката. На 24 юни 1879 г. той пристига във Варна с парахода "Константин" и е посрещнат от местното население и официални лица. В негова чест е издигната тържествена арка с надпис "Дерзай, Княже! Народът е с тебе". Според предварително подготвена и огласена програма, той пътува от Варна до София през Русе, Търново и Ловеч и навсякъде получава многобройни подаръци, които приема, отбелязвайки, че ще ги предаде в Народния музей, който скоро ще бъде създаден.

Изложбата във Варна може да се разгледа до 30 март.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612