Иван Портних: Имаме готовност да предприемем и други мерки, ако е наложително (ВИДЕО)

Варна<+> 18.06.2020 15:19 Снимка: ДНЕС+

Иван Портних: Имаме готовност да предприемем и други мерки, ако е наложително (ВИДЕО)

Кметът на Варна Иван Портних съобщи по време на брифинг, че в момента се изчакват резултатите от взетите за изследване проби.

Издирени са лицата, контактни на носителите на заразата и работата продължава по установяване на евентуални други контактни лица.

На въпрос на репортер на ДНЕС+, дали в Регионална здравна инспекция - Варна разполага с информация, че медиаторът, контактен на починалия пастор, е участвал и контактувал с други лица, шефът на РЗИ-Варна, Дочка Михайлова  отговори, че продължава събирането на данни и прилагането на мерки при необходимост.

На втория ни въпрос, защо е невъзможно да се свърже журналист с институцията, тя отговори, че това твърдение не отговаря на истината, като всъщност не получихме отговор. 

Запитан, дали се предвижда пропусквателен режим за определени зони в града, кметът Иван Портних отговори, че за момента не се налага използването на такива ограничения. Той акцентира още, че епидемичната обстановка не може да се смята за приключила и въпреки че до момента варненци се справят със ситуацията добре, не бива да се отпускат. Следва да продължат да се придържат към изпълнение на всички предписания, като спазването на социална дистанция и поддържането на хигиена.

Към момента на територията на Варненска област са крантинирани между 800 и 900 лица. 

Продължават проверките на летището.

Евентуални действия ще бъдат предприети, ако това се налага. Към този момент са издирени всички контактни лица от първи ред на потвърдените заразени. Институциите продължават обаче работа за събиране на допълнителна информация.

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.80544
GBP GBP 1 2.19727
RON RON 10 4.01377
TRY TRY 10 2.07071
USD USD 1 1.6484