Инверсионните следи: Не, никой не ви "пръска"

Варна<+> 12.05.2022 15:40 Снимка: ДНЕС+

Инверсионните следи: Не, никой не ви "пръска"

Пролетното небе над Варна в ранните часове на 12 май 2022 г. се оказа изпъстрено с инверсионни следи от преминаващи над града самолети. Дали заради масовата фейсбук култура, дали заради личните предубеждения на всеки от нас, или просто от нямане за какво друго да се говори, варненските групи в социалните мрежи моментално бяха залети от поредната порция конспиративни дискусии.

Разгорещените спорове започват с невинни публикации от типа „аз не вярвам по принцип на такива теории, но ето какво виждам над главата си“, за да се превърнат в мощни потоци от ругатни и клетви против Онези и Те, които и да са въпросните "онези" и "те".

Дали все пак не е време да спрем да си пълним главите с врели-некипели?

Следите, които виждаме след преминаващи самолети, се наричат инверсионни или кондензационни. Образуват се по същия начин и при същите условия, при които се формират мъглите в студени дни. Когато въздухът е много охладен – при температури от -40 --- -60 °C, наличието на съвсем малко влага в него води до пълното му насищане, т.е. до 100% относителна влажност.

Когато самолетите летят на голяма височина, температурата на въздуха в тези слоеве на тропосферата изпълнява нужните условия. За да кондензира влагата, идваща от изгорелите газове и от въздуха е достатъчно наличието на т.нар. кондезационни ядра. В случая такива ядра са частиците от изгорелите газове, оставени от самолетните двигатели. Резултатът от всичко това е видим за наблюдателите от повърхността, защото кондензиралите поради ниските температури на въздуха водни капки веднага се превръщат в ледени кристали.

Когато въздухът е по-влажен, кондензационна следа се формира и заради пониженото налягане под крилата на самолетите. Влагата в завихрянията след летателния апарат става видима с просто око. Този тип кондензация обаче се случва на по-малки височини и при значително по-висока влажност на въздуха.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648