Инсталираха монумент в памет на загиналите мотористи на Панорамната гледка в Аспарухово

Варна<+> 13.04.2021 09:36 Снимка: ДНЕС+

Инсталираха монумент в памет на загиналите мотористи на Панорамната гледка в Аспарухово

Инсталираха монумент в памет на загиналите мотористи, предаде репортер на ДНЕС+.

Композицията представлява геометрична фигура, в която има изрязан във формата на крило процеп, който осъвършенства символиката и красотата на разперени криле. Основата на произведението е от 50-сантиметров бетонен фундамент, облечен с черен гранит. Върху него е монтирана 3-метровата скулптора, изработена от листов материал с дебелина 40 мм. 

Тя е единствена по рода си в страната и е изградена на "Панорамата" в Аспарухово по пътя за кв. "Галата" изцяло с помощта на дарители и съмишленици. Първоначалната идея за поставянето на монумента "от мотористи за мотористи", е на Красимир Симеонов от мото клуб STORMBRINGERS MCC и тя много бързо е подкрепена от Североизточно Мото Общество-България.

 
Проектът е на двама архитекти-мотористи, Стефан Коев и Мартин Боев. Той среща подкрепата на главният архитект на Община Варна Виктор Бузев и комисията по естетизация на градската среда.
Автор на идейният проект на склулптурата е арх. Стефан Коев, а търсената символика е душата на загиналия моторист. Тя олицетворява онзи много кратък миг, 1-стотна от секундата, в която душата напуска този свят и отлита. Изразява и динамиката на движение, прекъсването на живота и невъзможността за връзка между живите и мъртвите.

Геометричната фигура е в черно, а материалното крило в сребристо, и символизира деня и светлината. Позиционирана е посока запад, за да прозира през нея залеза на слънцето.

Постаментът вече е почти завършен и неговото откриване официално ще бъде през м. Юни, а наближава и откриването на мотосезона. Откриването ще бъде на 24 април по традиция преед Катедралния храм "Свето Успение Богородично". 

Ето и програмата на мероприятието

Дойде време и във Варна да открием Мото Сезон 2021.
Всички варненски мото клубове ви канят да открием сезона с много усмивки, музика и рев на мотори!
Датата е: 24.04.2021г.
ПРОГРАМА:
Събиране: Катедрален храм Варна
11:00ч. - 13:00ч.
ОБИКОЛКА Старт:
13:00ч. шествието ще бъде изпроводено и охранявано от полицията.
маршрут:
Катедрала - бул.Владислав Варненчик - бул. Левски - бул. 8ми приморски полк - аспарухов мост - Приселци - к.к. Камчия
Забавна програма , игри , концерти, ТОМБОЛА
старт - 14:00ч. в к.к. Камчия
Телефони за резервации на нощувки:
0894 877 039 - къмпинг Wild Child
 
На мероприятието ще се спазват всички противоепидемични мерки, според наредбите, съобщават още организаторите от SHARKS MC BulgariaСевероизточно Мото Общество - България
 
Геновева Михайлова
CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482