Информация от РЗИ за новозаразени и тествани във Варна, оскъдна или само на ухо

Варна<+> 23.06.2020 15:55 Снимка: ДНЕС+

Информация от РЗИ за новозаразени и тествани във Варна, оскъдна или само на ухо

Информацията относно новите случаи на заболели от короновирусна инфекция на сайта на РЗИ-Варна липсва от началото на пандемията. В началото Областният кризисен щаб в морската столица организираше брифинги, на които се даваха отговори на въпроси за връзките между носителите на вируса, както и на други по темата.

Това продължи седмица, след което варненските журналисти работеха в пълна тъмница, отчаяно опитващи се да се сдобият с така лелеяните данни, за да ги предоставят на своите читатели.

След отхлабването на мерките, сайтът на РЗИ-Варна стартира ежедневното публикуване на данни за заболели от различни инфекциозни заболявания.

Така или иначе, всеки средно интелигентен човек може да следи броя на заболелите по изнасяните данни от различни източници. Но официална информация, която вълнува гражданите на града – няма.

Два нови случая има за денонощието. Явно се смята, че тази информация е напълно достатъчна.

Предвид, че във Варна допреди две седмици нямаше заразени, към момента броят им нарастна до 37. За този период новите попълнения в листата със заразени вече са 10 души.

Евангелистки пастор посети религиозно събитие в Перущица. Негов придружител бе здравен медиатор, чието естество на работа е ежедневно да се среща с много хора, сред които и малки деца.

Двамата дадоха положителни проби за Ковид -19, а пасторът почина преди дни.

Информация колко проби се обработват на ден в морската столица, също липсва.

Едва ли е нужно да поясним, защо варненци искат да получават подробна информация за връзките между заразените лица, предвид, че вече не живеем в изолация и заразата дебне отвсякъде. Отчетет, че преди дни заразеният медиатор скри част от лицата, с които е контактувал и ще стане още по-ясно, защо е наложително да се оповестяват данните.

Днес в една медия бе публикувана  информация за две заразени бременни жени, които са се заразили на детски рожден ден.

Информацията, разбира се, бе предоставена само на една медия, като там се цитира зам.-директорът на РЗИ-Варна Д-р Янка Драганова. Редно ли е да има дезинформация относно коронавирус инфекцията? Не. Не е! Както не е редно да се дава избирателно!

Излишно е да споменавам, че всички водим децата си в паркове, градини и площадки.

Остава да се надяваме, че полицията следи зорко за спазването на карантината на заразените и на контактните лица.

Относно случите за денонощието, според оскъдните данни на сайта на РЗИ, касае се за мъж и жена, като мъжът е хоспитализиран, както и, че продължава проучването на епидемологичната верига.

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.79714
GBP GBP 1 2.28192
RON RON 10 3.97664
TRY TRY 10 1.91806
USD USD 1 1.61306