Готово е новото кръгово кръстовище в КК "Св. Константин и Елена" във Варна

Варна<+> 11.01.2021 12:51 Снимка: ДНЕС+

Готово е новото кръгово кръстовище в КК "Св. Константин и Елена" във Варна

Готово е новото кръгово кръстовище с чешма в КК”Св. Св. Константин и Елена” във Варна.

За новата придобивка съобщи кмета на морската столица Иван Портних, а повод за това е 112-годишнината от създаването на най-стария български черноморски курорт, който навърши достолепната възраст миналата година.

Курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“ е най-старият български черноморски курорт. Предишното му име „Дружба“ (след 1957 до 1992 г.) е все още доста популярно не само сред варненци, а и в цяла България.

Намира се на 10 км североизточно от центъра на Варна и на 6 км от края на Варна. Заема територията: на юг – до нос „Свети Георги“, на север – до нос „Каваклар“, на запад – до бул. „Княз Борис I“, екопарк „Варна“ и селище „Манастирски рид“ и на изток – до Черно море.

Сега курортът носи името на манастира "Св. Константин и Елена“, който се намира в района от XIV – XVI век. Оттогава до днешно време се е запазила само една малка църква, наполовина вкопана в земята. В манастира се е произвеждало прочутото вино „Калугерско шушукане“. Тази забележителност и красивата природа привличат населението още преди Освобождението като място за отдих. Някои от по-богатите варненци си построяват наоколо летни вили, а други са имали запазени стаи в манастира.

Наемали файтон за 5 – 6 лева тогавашни пари в двете посоки и идвали тук на почивка. След Освобождението почиващите се увеличават и ги настаняват в стопанските сгради на манастира. Макар че спят на сламени дюшеци и се налага да си носят спално бельо и съдове за хранене и готвене, броят им продължава да нараства. Затова към 1897 г. градската община на Варна започва застрояване на местността около манастира и тя постепенно се превръща в курорт.

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.7868
GBP GBP 1 2.26611
RON RON 10 4.01114
TRY TRY 10 2.28269
USD USD 1 1.61066