ГЕРБ-СДС и строителния бранш във Варна проведоха среща: Буксуваме! Искаме промени в редица Закони

Варна<+> 19.05.2024 13:31 Снимка: ДНЕС+

ГЕРБ-СДС и строителния бранш във Варна проведоха среща: Буксуваме! Искаме промени в редица Закони

Липсата на работна ръка, инфраструктурата, проблемите в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и енергетиката бяха сред темите на разговор по време на среща между строителния бранш във Варна с кандидати за народни представители от коалиция ГЕРБ – СДС, начело с водача на листата в морската столица, Даниел Митов и общинския ръководител на ПП ГЕРБ – Варна, Николай Костадинов.

„Искаме сериозна промяна в ЗУТ, Закона за обществените поръчки наред със Закона за местно самоуправление и местна администрация. Стоим и чакаме с години администратор да изпълни задължения, които неговата длъжност налага. Няма административни срокове за много неща“, алармираха строителните предприемачи. По думите им, най-големият проблем на Варна е инфраструктурата, която на практика липсва. „Ние искаме сериозно градоустройствено решение на цялата крайбрежна зона. Проблемът с енергетиката е много сериозен - не е в това, че няколко сгради чакат захранване, а, че целият град е в предстоящо бедствено положение по отношение на захранването. В районите с най-перспективно строителство в момента ток не се дава. Това е от есента на 2023 година. В момента строителният бизнес работи по старите съгласувателни процедури. Започваме да буксуваме и искаме да знаем защо сегашната общинска власт не си изпълнява ангажиментите? За какви икономически зони ще говорим когато нямаме инфраструктура“, гневят се от бранша.

„По европейски програми много от тези проблеми могат да започнат да бъдат решавани“, заяви в отговор зам.-председателят на ГЕРБ и водач на варненската листа, Даниел Митов. „За последните три години по Националния план за възстановяване и устойчивост има усвоени малко над 4% от средствата, защото Асен Василев каза, че европейски пари не му трябват“, посочи той. „Ясно е, че в последните три години „безвремието“ докара страната дотам, че не само не се строят нови пътища и не се санира, но дори не се ремонтира. Неизпълнени договори, АМ „Хемус“ вече трябваше да бъде след Велико Търново. Пътят Велико Търново – Русе можеше да е готов, можеше да е готова и АМ „Струма“, каза още Митов. Той призова да се гласува с разум, за да престанат експериментите, на които бяхме свидетели през последните 3 години. „Ако ще има правителство то трябва да е политическо с ясно разпределена пропорционална отговорност, а колкото по-голяма е разликата между ГЕРБ и втория, който и да е той, толкова по-голям е шансът за стабилен кабинет“, каза още Митов като подчерта, че строителният бранш е един от най-важните за развитието на инфраструктурата, а от там и на икономиката.

Вторият във варненската листа, Красен Кралев отбеляза, че най-важната роля на политиците е да осигурят спокойствие и стабилност в държавата, защото бизнесът иска точно това. „Вижда се, че през последните три години икономиката зацикли. За целия този период няма един пирон забит и това е във всеки сектор“, каза Кралев и изрази готовност за пълно съдействие в сферата на строителството със законодателни промени и лобизъм пред изпълнителната власт.

CHF CHF 1 2.05747
GBP GBP 1 2.31582
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.59208
USD USD 1 1.81955