Варна<+> 24.11.2022 08:40 Снимка: ДНЕС+

Фондация "Владиславово" отбеляза 33 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето

Конвенцията на ООН за правата на детето е приета на 20 ноември 1989 г.

Фондация "Владиславово" организира Ден на отворените врати по повод приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Центровете на фондацията, в които се реализират социалните услуги, отвориха врати както за потребителите на услугите, така и за граждани, които имат желание да се запознаят с дейностите, по които работят специалистите.

Всяка година фондация "Владиславово" организира срещи-беседи на тема "Конвенцията за правата на детето", на които кани ученици от различни възрастови групи в центровете. Вече се е превърнало в традиция на децата да бъде представяна под формата на презентация адаптирана версия на Конвенцията на ООН за правата на детето. А малчуганите се включват и в множество игри и беседи, чрез които научават още за правата и задълженията си.

В Центъра за обществена подкрепа в Аспарухово гостуваха деца от три училища в квартала - НУ "Васил Левски", СУ "Любен Каравелов" и ОУ "Христо Ботев".

След представянето на Конвенцията децата с интерес задаваха много въпроси към специалистите на фондацията, а детски смях и глъч изпълни залата на центъра. После те написаха на хартиени лястовички правата, които най-силно са ги заинтригували, а експертите от ЦОП разясниха и какви задължения имат малчуганите.

Хартиените лястовички символично бяха закачени в коридорите на центъра и ще напомнят на възрастните, че трябва да защитаваме децата и спазваме правата им. На малките гости бяха раздадени специално подготвени послания с извадки от Конвенцията. Сред тях е и обещанието, което светът даде на най-малките, което те отнесоха със себе си за спомен:

"Преди три десетилетия светът даде важно обещание на децата – да направим всичко, за да защитим и утвърдим техните права – да живеят и да растат, да учат, да бъде чут гласът им и да достигнат пълния си потенциал."

На 20 ноември 2022 г. отбеляваме 33 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. 

Конвенцията е първият юридически обвързващ международен документ, който утвърждава човешките права на всички деца. В България тя е в сила от юни 1991 г. и е част от вътрешното право.

Още по темата

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482