Доц. Галина Павлова: Получихме рентген, който не сме поръчвали, а и не можем да ползваме

Варна<+> 11.04.2024 12:19 Снимка: ДНЕС+

Доц. Галина Павлова: Получихме рентген, който не сме поръчвали, а и не можем да ползваме

ДКЦ V "Света Екатерина" във Варна получи рентген за 260 000 лв., но няма право да го ползва

Поликлиника във Варна получи чисто нова скъпоструваща апаратура по европроект. Става въпрос за преносим рентген, който би могъл да е в помощ на стотици пациенти. Апаратът е на стойност 260 000 лв.

Оказва се обаче, че заради административни пречки апаратурата не може да бъде използвана. Рентгенът не може да бъде и върнат и вече месеци наред стои в поликлиниката.

„На 29 декември 2023 г. получихме пратка от Министерството на здравеопазването. Едно от доставените неща беше този преносим рентгенов апарат”, заяви Доц. Галина Павлова, управител на ДКЦ V „Света Екатерина”. По думите й обаче нормативната уредба не позволява използването на преносим рентгенов апарат в специализираната извънболнична помощ.

„Наредба 13 от 2016 г. е за осигуряване на радиационна защита при работа на рентгенови апарати за медицински цели. В нея, в член 20 е посочено, че тези апарати могат да се ползват единствено и само, когато пациентът е в състояние на невъзможност да бъде транспортиран до рентгена и по-точно е посочено неонатология, ортопедия или интензивни отделения”, обясни доц. Павлова пред НоваТВ.

В момента рентгенът е включен в електричеството, защото според инструкциите това трябвало да се направи веднага, след като им е доставен. Управителят на ДКЦ обаче се притеснява, че нямат и подходящо помещение да го съхраняват.

Доц. Павлова обясни, че не е поръчвала такъв апарат на Министерството на здравеопазването. Ходила е на място там, за да се срещне с отговорните лица, но не е успяла. Неофициално получила отговор, че наредбата ще бъде променена. Доц. Павлова заяви още, че има информация и за други поликлиники, които са получили такива рентгени. 

CHF CHF 1 1.97878
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93187
TRY TRY 100 5.59205
USD USD 1 1.80029