Днес започва делото за избора на кмет на район "Аспарухово" в Административен съд -Варна

Варна<+> 13.11.2023 08:49 Снимка: ДНЕС+

Днес започва делото за избора на кмет на район "Аспарухово" в Административен съд -Варна

Административен съд-Варна насрочи делото за избора на кмет на район "Аспарухово" за днес, от 10:00 ч.

Жалба в институцията е подадена от кандидатите на ПП-ДБ Красен Серафимов и кандидатът на Възраждане Сергей Христов.

Причината са 50 -те гласа, които деляха кандидатът на ГЕРБ и новоизбран на първи тур за кмет на район "Аспарухово" Ивайло Маринов от балотаж. Той пребори и двамата кандидати на ПП-ДБ и Възраждане респективно с с 50,66 % на 10,10 % и 16,56 %.

Съдът оставя без уважение искането за спиране на предварителното изпълнение на Решение №259/30.10.2023 г. на Общинската избирателна комисия (ОИК) Варна, с което Ивайло М. е обявен за избран на първи тур за кмет на район „Аспарухово“. Това решение ще даде възможност на Маринов да положи клетва днес на първото заседание на новият общински съвет на Варна.

В мотивите си съдът прави извод, че в конкретния случай от представените по делото доказателства не може да се направи обоснован извод, че предварителното изпълнение на решението на ОИК би довело до причиняване на особено съществени неблагоприятни последици за жалбоподателя. Не са представени доказателства за наличието на причини, които налагат спиране на изпълнението на решението на ОИК.

Възраждане подкрепи избора на Благомир Коцев за кмет на Варна на втория тур на изборите, като официално заеха позиция анти Иван Портних. Искането им е свързано с това, че с тези 50 гласа, Ивайло Маринов победи на първи тур с разлика от почти 35% от двамата обжалващи кандидати. Според данните от втори тур, ако Маринов се бе явил на балотаж, то срещу него щеше да се изправи цялата антигерб машина, която отне кметския стол на Иван Портних, но едва ли щеше да стопи тази разлика във вота на аспаруховци.

Определението на съда в частта, с която искането за спиране на предварителното изпълнение е оставено без уважение, подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд.

По материала работи Геновева Михайлова, ДНЕС+.

Още по темата

CHF CHF 1 2.04115
GBP GBP 1 2.28517
RON RON 10 3.93567
TRY TRY 100 5.77036
USD USD 1 1.80878