Д-р Янко Станев: Варна юг има сериозен икономически потенциал (ВИДЕО)

Варна<+> 28.07.2022 11:58 Снимка: ДНЕС+

Д-р Янко Станев: Варна юг има сериозен икономически потенциал (ВИДЕО)

"Варна юг има сериозен икономически потенциал. Ансамбълът е следния - Рибарското пристанище, Рибарското селище и Морска градина-Варна-юг, или Аспарухов парк." Това заяви заместник-председателят на СДС д-р Янко Станев на 27-то заседание на варненския Общински съвет днес.

Повод за изказването му стана дискусията за предложението Община Варна да кандидатства по проект за облагородяване на района до рибарско селище “Карантината”.

Д-р Станев изтъкна ясни и конкретни аргументи в защита на проекта, като обясни, че това предложение следва естествения си ход, като продължение на изпълнените вече проекти и тези, които предстоят - като новоизграденото Рибарско пристанище "Карантината" и Паркоустройствения план за Аспарухов парк. Като част от плана за парка се явява и построяването на Рибарското селище.

"Няма алтернатива предложението и то е част от големия план за южния бряг на Варненския залив. И в този план има един цялостен ансамбъл, който включва акваторията от канала (канала море-езеро - бел. ред.) до Паша дере. И всеки един съветник, запознавайки се със детайлите още на УП (Устройствен план - бел.ред.), е наясно какво трябва да стане. Това е посоката!", каза от трибуната на зала Пленарна д-р Станев по повод на въпроси от съветници. 

И допълни: "Рибарското селище го обещахме всички, които ходихме на срещи по изборите и преди тях. Обещахме го на хората, защото не може да остане такова, каквото е. А и те щяха да протестират много сериозно. Оставете обещанието, а от гледна точка на синьото море, което искаме да правим, и на сериозния икономически потенциал, който се съдържа във Варна юг, това е абсолютно необходимо. Пак трябва да се направи рибарското пристанище, за да работи така, както трябва. Проблемът няма да го коментирам, но няма алтернатива рибарското селище".

Той завърши с това, че целта на СДС, а и на съветниците, които подкрепят предложението, е, да се развива районът икономически, да се завършат проектите, а "после да се помисли за укрепване на южния бряг на Варна".

По материала работи Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648