Д-р Янко Станев: Няма политика в здравеопазването! Има добро и лошо управление!

Варна<+> 21.12.2022 13:20 Снимка: ДНЕС+

Д-р Янко Станев: Няма политика в здравеопазването! Има добро и лошо управление!

„В тази зала няма хора, които да искат във Варна да има граждани, които не си получават заплатите. Не си мислете това. И нищо политическо няма в моето изказване. Няма политика в здравеопазването! Има добро и лошо управление. В случая става въпрос за лошо управление на държавата по отношение на Белодробната болница“. Това каза от трибуната на Общинския съвет заместник-председателят на СДС и председател на групата „СДС и Воля за Варна“ д-р Янко Станев. 

„Дочух теза, в която се твърди, че лекарите имат някаква вина. Не, този, който го каза се надявам, че го е изтървал грешно. Или от неграмотност. Второ: през всичките тези години - 13 или 14, Белодробната болница е подпомагана от Общинския съвет. Винаги. Със забавяне - винаги. Мислите, че ми е удобно пред доц. Ганчев, който ми е бил учител? Не на протести! На разговори, тематични, защото чисто правно и чисто във формален характер оздравяването, на база на което ние даваме тези средства на Белодробната болница, не е законно. "Оздравяване" е термин, който във финансите се използва за една прогресивна финансова стабилизация, а това в случая е възможно, тъй като това е търговско дружество и е държавна структура“.

Д-р Янко Станев подчерта, че проблемът с болничното заведение не може да бъде решен без намесата на държавата и припомни, че въпреки това, Общинският съвет и община Варна са плащали средства за Белодробната болница.

„Плащахме заради хората. Не само заради тези, които работят, и не само заради това, че се успокоявахме, че понеже повечето са пенсионери и получават пенсия и накрая ще вземат едни заплати, дето ще дадат на децата си. Но, не мислете, че решенията са толкова грубиянски, както се говореше тук. Не! И накрая: винаги сме плащали. С по-малко крамоли, с повече крамоли. Аз съм учуден, че се насочва струята към Общинския съвет. Чух... и към председателя и към други хора. И съм готов и смятам, че Общинският съвет трябва да излезе и да каже, че Министерски съвет и в частност Министерството на здравеопазването са в центъра на проблема“, категоричен бе заместник-председателят на СДС.

Д-р Станев завърши с това, че „на протест трябва да излезе целият Общински съвет, за това, че вече толкова години общината търпи лишения, поради изплатените средства към Белодробната болница по вина на Министерството на здравеопазването. По думите му този проблем поставя местния парламент във Варна в неудобно положение да бъде „раздавач на пари“, които се полагат на варненци; да бъде спонсор на лечебно заведение, на което с един нормативен акт „отгоре“, може да се решат проблемите.

Местният прламент гласува единодушно 1 млн. лева да отпусне Община Варна за погасяване на задълженията на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна. Средствата ще бъдат предоставени като целева субсидия за приоритетно погасяване на задължения на лечебното заведение за трудови възнаграждения и осигуровки на персонала, както и към „Енерго-Про“ – Варна. Сумата ще бъде осигурена от бюджета на Община Варна за тази година.

Общинският съвет възложи на управителя на лечебното заведение да внесе отчет за разходваните средства, както и предложение за увеличаване на капитала на търговското дружество със стойността на целевата субсидия.

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543