Читател: Изчислих си личната инфлация с този калкулатор и се ужасих! Промяната ме ограби

Варна<+> 22.03.2023 17:30 Снимка: ДНЕС+

Читател: Изчислих си личната инфлация с този калкулатор и се ужасих! Промяната ме ограби

Веселин К. е от Варна, работи в сферата на туризма. Женен е с 2 деца. Второто дошло, както казва той с „Промяната“ и съпругата му е в отпуск по майчинство. Двамата все по-трудно се справят със семейния бюджет, въпреки икономиите и безрезервната помощ на родителите с „някой лев“ и био продукти от село. Така Веселин се определя като щастлив средностатистически българин. Щастлив е, защото има на кого да разчита в трудни моменти, няма кредити и не плаща наем, със съпругата му живеят в апартамента на родителите му, които се преселили на вилата в близко село.

Въпреки всичко – парите сякаш се изпаряват. Веселин споделя: „До преди две години успявахме с жена ми даже да отделим по някой лев. Правехме си планове как ще купим за бебето най-хубавата количка, ще направим ремонт на детската стая, даже мечтаехме да сменим колата с по-нова и по-удобна за двете деца. Всичко изглеждаше реално и постижимо. Изведнъж всичко се обърна, парите сякаш се изпаряваха! Трудно изкарваме до заплата и се наложи да посегнем към спестяванията. Сега и от тях не остана почти нищо. Как ли се справят хората, които плащат наем и имат кредити?!“

Преди седмица Веселин решил да провери личната си инфлация с калкулатора на НСИ и останал изумен:

„Как няма да броим стотинките! През тези две години парите, които получаваме двамата общо се увеличиха цифром и словом със 150 лв. на месец, заради факта, че ни се роди бебе. Разходите се качиха, а моята „лична инфлация“, която през декември 2020 г. е била отрицателна (-0,4%), през декември 2022 г. 18,3%. Ако вкарам малко горчив хумор ще кажа, че това е по-добре от други месеци – през септември 2022 г. е била 21,7%, а през август и юли малко над 20%!

Повтарям! И това при положение, че нямаме кредити и не плащаме наем! Хич не им искам промяната! Ограбиха ни!

Споделяме историята на нашия читател без коментар.
На сайта на НСИ всеки може да си направи сметката, като си изчисли „личната инфлация“ и си подреди „личните приоритети“, а понеже сме в изборно време, остава само да припомним, че е важно да се гласува, за да не направи някой друг избор вместо нас и също, че:

Купуването и продаване на гласове е престъпление!

За ВН: Маня Петрова

 

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482