Честит рожден ден на Съюза на демократичните сили!

Избрано 07.12.2020 13:25 Снимка: ДНЕС+

Честит рожден ден на Съюза на демократичните сили!

На 31 години СДС е, и винаги ще бъде, партията, която промени България след половинвековен тоталитарен режим

Градският и областен актив на СДС-Варна отбеляза 31-та годишнина от създаването на Съюза на демократичните сили. Членовете на варненската организация се събраха в централата на партията и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки очертаха миналото и обсъдиха настоящето на партията.

Д-р Янко Станев, председател на областния съвет на СДС-Варна се обърна към присъстващите с думите: „Ние, които днес сме тук, помним миналото с голяма доза мъка. Мъчно ни е за всички неудачи, които преживяхме. В настоящето сме фактор, който е като котва, която е способна да възпре всеки опит „корабът“ да бъде завъртян и курсът му отново да бъде насочен към сушата. За бъдещето сме реалисти, запазили и идеализма си, макар да има и моменти, в които изпитваме тревога.“

Съюзът на демократичните сили (СДС) е създаден на 7 декември 1989 г. като коалиция от група неправителствени организации и възстановени стари партии, чиято цел е отхвърлянето на комунистическата тоталитарна система и установяването на демокрация в България.

Регистрира се като политическа партия през 1998 г. Организациите, съставляващи коалицията преди това, са обявени за „присъдружни“ и голяма част от тях постепенно прекратяват самостоятелното си съществуване като политически партии.

Учредители на Съюза на демократичните сили на 7 декември 1989 г. са организациите Клуб за подкрепа на гласността и преустройството, Независимо сдружение „Екогласност“, Конфедерация на труда „Подкрепа“, Независимо дружество за защита правата на човека, Комитет за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности, Клуб на незаконно репресираните след 1945 г., Независимо студентско дружество, Движение „Гражданска инициатива“, Българска социалдемократическа партия, БЗНС - Никола Петков. По-късно към съюза се присъединяват организациите Радикалдемократическа партия, Зелена партия, Демократическа партия, Нова социалдемократическа партия, Обединен демократичен център, Демократичен фронт.

Организацията се ръководи от Координационен съвет, за чийто пръв председател е избран Желю Желев.

31 години по-късно СДС продължава пътя си и е решаващ фактор в съвременната политическа действителност на България.

Запазил приемствеността към различието, съюзът крачи уверено към справянето с проблемите, осъществяване на реформите, които започнаха с вдъхновението и силите на учредителите му.

На 31 години СДС е, и винаги ще бъде, партията, която промени България след половинвековен тоталитарен режим. Тя е истинското дясно, което няма да влезе в съглашения с левите и националистическите политици.

Честит рожден ден, СДС!

CHF CHF 1 1.76742
GBP GBP 1 2.26632
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18524
USD USD 1 1.63832