Броят на заразените с COVID-19 расте, пропорционално се повишава и интересът към ваксинациите

Варна<+> 12.07.2022 11:33 Снимка: ДНЕС+

Броят на заразените с COVID-19 расте, пропорционално се повишава и интересът към ваксинациите

Броят на заразените с COVID-19 расте, пропорционално се повишава и интересът към ваксинациите. Това коментираха за ДНЕС+ от Регионалната здравна инспекция-Варна.

Все още не е ясно какви мерки се предвиждат и дали изобщо такива ще има. Очаква се Планът за действие при COVID-19, където ще са разписани мерките според заразяемостта в различните области на страната. Към момента такъв план за действие няма.

Има лека промяна по отношение на тестуването за коронавирус инфекция. Ако пациент има симптоми на респираторна инфекция, то той следва да посети личен лекар, който с направление да го изпрати при специалист -пулмолог, който пък издава така нареченето направление за изследване за COVID-19 или PCR тест.

Тази процедура, разбира се значително утежнява ситуацията на пациента, който междувременно обикаляйки от специалист на специалист заразява доволен брой хора по пътя си.

Повечето хора със симптоматика на респираторна инфекция не влизат в системата, тъй като решават или да не се тестуват, или да го направят в домашни условия и да избегнат карантината.

Значително по-леко протича новият щам, обясниха още от РЗИ-Варна. Към момента в областта на болнично лечение има приети пациенти само в Инфекциозна клиника към УМБАЛ "Св.Марина". Няма натоварване в клиниката, има свободни легла и към момента не се налага разкриването на отделения в други болнични заведения. Децата боледуват в пъти по-малко и по-леко, добавиха още от здравната инспекция.

От там съобщиха, че се наблюдава повишен интерес към ваксинацията.

Към днешна дата заболяемостта в областта вкара Варна в жълтата зона. За последните 24 часа заболелите в морската столица са 96, а за страната са 1308.

Общият брой на потвърдените случаи на заразяване с вируса в България достигна 1 179 497

По материала работи Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648