Борислав Сандов призна за екобомба край Варна (ВИДЕО)

Варна<+> 14.04.2022 14:02 Снимка: ДНЕС+

Борислав Сандов призна за екобомба край Варна (ВИДЕО)

Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов призна, че опасният товар (3300 тона урея, вид азотен тор) на турския кораб „Вера Су“ е предизвикал замърсяване на Черно море. Закъсалият плавателен съд престоя над месец в морето край „Яйлата“, след което беше извлечен до Варна.

„По време на спасителните действия и от засядането на „Вера Су“ имаше замърсяване. То не беще значително с оглед мащаба, който можеше да предизвика екокатастрофа. Видяхме много пропуски в координацията между институциите. Истинските размери на замърсяването ще стане ясно в рамките на тазгодишния мониторинг на Черно море: дънна фауна (ихтиофауна), флора, цъфтеж на водорасли“, каза за „ВАРНА новини“ Сандов.

Той добави, че товарът на кораба е преместен в цистерни (дви композиции с общо 13 вагона), които се съхраняват на две места.

„За съжаление част от цистерните с уреята са ползвани за нефтопродукти. Това значи, че целият товар не може да се използва за нуждите на селското стопанство. Това е отпадък, който трябва да бъде унищожен. Очакваме документите от ИА „Морска администрация“ да стигнат до екоинспекцията във Варна. Товарът трябва да се обезвреди, това включва именно унищожението му“, посочи още екоминистърът.

Сандов обаче не спомена как и кога ще се случи това. Очевидно край Варна благодарение на служебното и редовното правителство „Петков“ цъка екологична бомба.

Борис Проданов, „ВАРНА новини“

Вижте още във видеото:

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648