Апелативният съд потвърди домашния арест на обвиняем в притежание на наркотик

Варна<+> 07.04.2021 17:48 Снимка: ДНЕС+

Апелативният съд потвърди домашния арест на обвиняем в притежание на наркотик

Апелативният съд във Варна потвърди определение на Варненския окръжен съд, с което е изменена мярката за неотклонение на Айдън М. от задържане под стража в домашен арест. Прокуратурата протестира определението на първата инстанция с мотив, че има опасност той да се укрие в Турция.

41-годишният мъж е обвиняем за това, че в колата, с която пътувал с друг мъж на 14 ноември миналата година, били открити над 2,7 кг метаамфетамин.

В съдебното заседание представителят на Апелативната прокуратура изрази подозрение, че при по-лека мярка за процесуална принуда, обвиняемият може да избяга в Турция. Според държавното обвинение, не е уместно да Айдън да търпи домашен арест в дома на родителите си, които в миналото са били съпричастни към престъпна дейност.

Адвокатът на Айдън М. изтъкна продължителния период на задържането му и недоброто му здравословно състояние.

Настоящата инстанция прецени, че протестът е неоснователен и се солидаризира с изводите на Окръжния съд. Айдън е обвинен в тежко умишлено престъпление, извършено в съучастие. Става дума за значително  количеството наркотични вещества. Но правото на свободно придвижване на обвиняемия е ограничено от 16 ноември миналата година. Той е с чисто съдебно минало и има постоянен адрес. Има данни, че семейството му живее предимно в Турция, но от този факт не могат да се черпят изводи в негова вреда, защото правото на свободно придвижване и установяване е сред основните човешки права. Освен това прокуратурата му е наложила забрана да напуска страната. Братът и родителите на обвиняемия действително са били осъждани за държане на наркотици в дома си през 2007 г. Не може обаче да се подозира наличие на забранени вещества на същото място 13 години по-късно. Тези доводи мотивираха въззивната инстанция да потвърди решението на Окръжния съд за промяна на мярката за неотклонение на Айдън М. Домашен арест, контролиран с електронно наблюдение, е законосъобразен, заключи настоящият съдебен състав.

Определението на Апелативен съд – Варна не подлежи на обжалване.

CHF CHF 1 1.77625
GBP GBP 1 2.25344
RON RON 10 3.97018
TRY TRY 10 2.02274
USD USD 1 1.63176