Апелативен съд-Варна пъхна зад решетките наркодилър, обявен за невинен

Варна<+> 25.08.2021 14:10 Снимка: ДНЕС+

Апелативен съд-Варна пъхна зад решетките наркодилър, обявен за невинен

Варненският апелативен съд постанови осъдителна присъда, с която призна вината на подсъдим за притежание на наркотик с цел разпространение, съобщават от пресслужбата на институцията за ДНЕС+.

Въззивната инстанция отмени присъда на Варненския окръжен съд в частта, в която Димитър В. е бил признат за невинен в държане на 2,97 грама кокаин. Втората инстанция му наложи „лишаване от свобода“ за 6 месеца и глоба в размер на 5 хиляди лв.

47-годишният мъж е бил привлечен към наказателна отговорност за това, че на 5 юни 2013 г. във Варна е държал с цел разпространение 1 106 таблетки, съдържащи амфетамин и 2,97 гр кокаин, на обща стойност 694.9 лв. Той бил арестуван след постъпила информация, че разпространява наркотични вещества и ще разпространи такива на паркинг във Варна.

За трети път Апелативният съд разглежда този казус. През 2019 г. той е отменил осъдителната присъда на Окръжен съд Варна и е върнал делото за ново разглеждане. Първостепенният съд е оправдал подсъдимия. След протест на прокуратурата е образувано второ производство пред апелативната инстанция. С осъдителна присъда миналата година тя го е лишила от свобода за 1 година му и е наложила глоба в размер на 5 хиляди лв. Съдебният акт обаче е бил отменен от Върховния касационен съд, което доведе до настоящото производство.

В мотивите си сега Апелативният съд прие, че жена е била мотивирана от полицейски служители да поиска от подсъдимия доставка на таблетките с амфетамин. Осъществена е провокация към извършване на престъпление по отношение на този вид наркотик. Съгласно практиката Европейския съд за правата на човека, при провокацията „участващите агенти не се ограничават само до разследване на престъпни деяния по изцяло пасивен начин, а оказват такова влияние върху обекта, с което подстрекават извършването на правонарушение, което иначе не би било извършено.“ Именно такъв е и настоящият случай.

При липса на поредица телефонни обаждания от страна на жената, извършени под натиска на полицейските органи, подсъдимият не би се появил на уговореното място с уговорените вещи. Затова доказателства, придобити в резултат на провокацията, трябва да бъдат изключени от доказателствената съвкупност. Няма обаче провокация към престъпление относно намерения кокаин. Затова съдът счита за доказано повдигнатото обвинение за неговото държане с цел разпространение. Ето защо Димитър трябва да понесе предвидената в закона санкция.

Като наложи ефективно наказание от 6 месеца лишаване от свобода, Апелативният съд взе мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 2 хиляди лв. спрямо Димитър В.

Присъдата подлежи на обжалване пред ВКС.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448