200 хиляди лв. парична гаранция за подсъдим по наркоафера

Варна<+> 21.01.2022 17:24 Снимка: ДНЕС+

200 хиляди лв. парична гаранция за подсъдим по наркоафера

Варненският апелативен съд увеличи на 200 хиляди лв. размера на паричната гаранция на подсъдим за контрабанда на наркотици в особено големи размери. През декември 2021 г. Варненският окръжен съд е изменил мярката за неотклонение на Роберт П. от „задържане под стража“ в „гаранция в пари“ в размер на 100 хиляди лв. Прокуратурата протестира определението пред настоящата инстанция.

Роберт П. и Курт М. са подсъдими за контрабанда на над 16 тона прекурсори и материал за производство на синтетични наркотици. Двамата нидерландски поданици отговарят по обвинение за това, че са пренесли веществата през Пристанище Варна - Запад между януари 2017 и март 2018 г.. След като Апелативен съд – Варна отмени присъдата на Варненския окръжен съд, делото по същество отново се разглежда от първата инстанция.

Прокуратурата счита делото за казус с изключителна фактическа и правна сложност, което привежда като аргумент против прекомерността на срока за задържане. Държавното обвинение акцентира и върху обществената опасност на дееца и тежестта на престъплението. Защитата на подсъдимия настоява, че арест, надхвърлящ 3 години и 7 месеца действително е прекалено дълъг, включително съобразно практиката на Европейския съд за правата на човека.

Съставът на Апелативния съд намери протеста на прокуратурата за частично основателен. Според въззивната инстанция, размерът на паричната гаранция от 100 хиляди лв. е прекомерно снизходителен, относим към тежестта на обвинението. В същото време обаче няма съмнение, че задържането на Роберт П. надхвърля разумните срокове. Чуждият гражданин пребивава в ареста вече 3 години 7 месеца и 14 дни. В този смисъл решението на първоинстанционния съд да измени мярката му за неотклонение е правилно. Варненският окръжен съд обаче не е отчел в достатъчна степен степента на обществена опасност на деянието и тежестта на извършеното. Затова настоящият съдебен състав увеличи гаранцията на 200 хиляди лв. Този размер ще е достатъчен, за да мотивира подсъдимия към добро процесуално поведение. Апелативен съд – Варна потвърди наложената забрана за напускане на пределите на Република България. 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648