148 лица са с доказана коронавирус инфекция през изминалата седмица във Варна

Варна<+> 31.07.2020 19:42 Снимка: ДНЕС+

148 лица са с доказана коронавирус инфекция през изминалата седмица във Варна

148 лица са с доказана коронавирус инфекция през изминалата седмица, съобщиха от РЗИ-Варна за ДНЕС+. 

Служители на РЗИ Варна проследяват субективното състоянието на 12 граждани на област Варна, без избор на общопрактикуващ лекар, поставени под карантина след завръщане в страната ни. 

Огнище на заразата стана частният дом за стари хора "Св. Георги". От изследваните лица до днес, бяха констатирани 9 положителни от общо изследваните 10 проби на настанени в дома. Други петима от обслужващия персонал също са диагностицирани с COVID-19.  

Очакват се днес и утре резултатите от пробите на всички, които са настанени или работят в заведението. 

За заразени моряци от кораб, който е на ремонт в КРЗ "Одесос", съобщиха източници на ДНЕС+. 

Един моряк е приет на лечение в Инфекциозна клиника към УМБАЛ"Св. Марина"-Варна, а другите двама се лекуват на кораба, тъй като са с по-лека симптоматика. По думите им са напускали кораба само за да отидат на дискотека. Нощните клубове във морската столица се оказаха едно от огнищата на инфекцията. 

Изследвани са всички контактни служители на КРЗ 'Одесос", като по време на тестуването бе лабораторно установен и служител на един от плаващите докове. Епидемологичното проучване показа, че той е нямал контакти със заразените моряци и е внесъл заразата. Излсдвани са всички служители на съоръжението, както и всички контактни лица. Очакват се още резултати днес и утре. 

Продължават изследванията на служители на кораборемонтния завод, взети са всички адекватни мерки за опазване живота и здравето на работниците на предприятието, както и за продължаване на нормалния работен процес. 

По информация от РЗИ-Варна, броят на пристигналите на пристанище Варна е 24. Брой екипаж на кораби- 393, а връчени предписания за поставяне под карантина на членове на екипажи, пристигнали от страни с епидемично разпространение на COVID–19 – 16. Брой декларации- 28. Проведени инспекции за издаване на сертификати за освобождаване от здравен контрол – 4 Няма наложени административни санкции.

Геновева Михайлова 

CHF CHF 1 1.80727
GBP GBP 1 2.16636
RON RON 10 4.01402
TRY TRY 10 2.06669
USD USD 1 1.60855