117 случая на COVID-19 са регистрирани във Варна за последните 3 денонощия

Варна<+> 03.08.2020 18:26 Снимка: ДНЕС+

117 случая на COVID-19 са регистрирани във Варна за последните 3 денонощия

Четирима възрастни хора от дом "Свети Георги" и възрастна жена от дом "Гергана" са починали

За последните три денонощия в Единния информационен портал за Варна са регистрирани общо 117 случая на COVID-19. Разпределението им е такова: към 00 ч. на 1 август – 27 случая; на 2 август – 29 случая; 00 ч. на 3 август - 61 нови случая.

Положителните за COVID-19 проби, са основно на възрастни хора, настанени в частен дом за стари хора и лица с деменция „Свети Георги“, местност Ален Мак. 93 от възрастните пациенти в Дома са дали положителен резултат. Освен тях с коронавирусна инфекция са и 9-ма от обслужващия персонал - лекар, медицински сестри, санитари. Това заявиха от РЗИ-Варна за ДНЕС+. 

На всички лица от дома - настанени потребители и обслужващ персонал - е взет материал за лабораторни изследвания.
 
От диагностицираните с COVID-19 в дома за възрастни хора "Свети Георги", четирима са починали.
 
По-рано през деня областният управител на Варна съобщи, че в друг дом за възрастни хора - "Гергана", също има регистрирана положителна проба. Стоян Пасев уточни, че за съжаление, диагностицираната възрастна жена е починала.
 
През деня се проведе извънредно заседание на Областния кризисен щаб, на което е обсъдена настоящата ситуация в дом „Свети Георги“ и са взети решения за създаване организация за ограничаване разпространението на заболяването. Предприети са действия по изолиране на положителните лица на два етажа в сградата, снабдяването на дома с медикаменти и лични предпазни средства, насочване допълнително на медицински персонал от лечебни заведения в град Варна и обслужващ персонал за непрекъснато наблюдение на положителните и контактните лица.

Извършени са 3 проверки на място в дома от служители на РЗИ Варна, като са дадени указания за изолиране на положителните лица на отделни етажи в сградата и са предписани противоепидемични мерки за дезинфекция, спазване на хигиена, ползване на лични предпазни средства.
 
Общо за област Варна случаите, с регистрирани положителни проби за COVID-19 в информационната система достигнаха 791. През Инфекциозна клиника град Варна до момента са преминали 43-ма пациенти. С леки симптоми или без симптоми на домашно лечение са 560 лица, а до момента излекуваните във Варненско са 179.

Продължава епидемиологичното проучване от служителите от Регионалната здравна инспекция за установяване и предприемане на мерки към положителните и контактните лица.
 
Геновева Михайлова
CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286