Жребият на Лудогорец: Избегна големите грандове, но среща куп познати имена в Лига Европа

Спорт 30.08.2024 15:09 Снимка: ДНЕС+

Жребият на Лудогорец: Избегна големите грандове, но среща куп познати имена в Лига Европа

Визити в Рим и Лион, както и домакинство на изключително силния Атлетик (Бибао) за родния шампион

Лудогорец избегна най-големите имена при жребия за новия формат на турнира Лига Европа, но все пак ще има срещи с доста солидни тимове от топ първенствата на Стария континент като Лацио, Лион и Атлетик (Билбао).

Освен това разградчани ще имат две срещи с чехи, както и мачове срещу добре познати опоненти, срещу които са играли и преди.

Родният шампион за 11-и път в своята история ще е в основната фаза на някой от турнирите на УЕФА, като досега това бе познатата ни групова фаза, но от този сезон нещата са различни. Основната фаза на Лига Европа се състои от 36 тима, като вместо в групи, те ще са част от общо класиране и всеки от тях ще срещне осем различни съперника - четири у дома и четири като гост.

Тези съперници бяха определени по време на днешния жребий, като всеки тим ще играе срещу два опонента от всяка една от четирите урни. А съперниците за Лудогорец ще бъдат следните:

Домакинства: Славия Прага, АЗ Алкмаар, Мидтиланд, Атлетик Билбао

Гостувания: Лацио, Лион, Виктория Пилзен, Андерлехт

Мачовете от осемте кръга по традиция ще се играят в четвъртък, като първият от тях е на 26 септември, а разликата е, че заради двата двубоя в повече, тази фаза на турнира ще продължава до края на януари.

Датите за мачовете са 26 септември, 3 и 24 октомври, 7 и 28 ноември, 12 декември, 23 и 30 януари.

На база тези осем кръга се формира общо класиране между всичките 36 отбора, като първите осем от тях отиват директно на осминафинал, а заелите местата от 9-о до 24-о ще играят елиминационен плейофен кръг.

Осемте победителя от този кръг, провеждащ се в два мача на разменено гостуване, ще се присъединят към осминафиналистите, а до края турнирът е както следва с четвъртфинал, полуфинал и финал на 21 май в Билбао.

От първата урна, където личаха имена като Манчестър Юнайтед и Тотнъм, родният първенец имаше късмет и изтегли два от изглеждащите най-преодолими състави, като това бяха Славия (Прага) и Лацио.

И докато срещата със Славия ще е първо съперничество между двата клуба, то Лудогорец добре си спомня мачовете си срещу Лацио отпреди 10 години, когато италианците бяха елиминирани след драматично 4:3 в мач от 1/16 финалите на същия този турнир.

От втора урна Лудогорец изтегли неприятни противници, като това са френският Лион и нидерландският Аз Алкмаар. Все отбори, срещу които разградчани не са играли.

От трета урна Лудогорец изтегли два добре познати отбора. Единият навява познати спомени - Виктория (Пилзен), който бе победен по пътя към групите на Шампионска лига през 2016-а.

Другият познат опонент е датският Мидтиланд. Лудогорец отпадна от този клуб в пресявките за Шампионска лига през 2020-а, а година по-късно го срещна в групите на Лига Европа, като двата тима направиха две ремита.

Доста тежък за Лудогорец бе жребият на съперници от последната четвърта урна, защото там се падна най-силният от възможните отбори - испанският Атлетик (Билбао).

Другият тим от тази урна бе белгийският Андерлехт, който Лудогорец срещна на 1/16-финал в Лигата на конференциите преди година, но отпадна след изпълнения на дузпи.

CHF CHF 1 2.07713
GBP GBP 1 2.32505
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.17894
USD USD 1 1.76408