Жан Тод за Шумахер: Виждам се с Михаел, гледам състезания с него

Спорт 24.07.2022 11:43 Снимка: ДНЕС+

Жан Тод за Шумахер: Виждам се с Михаел, гледам състезания с него

"Да, вярно е, гледам състезания с Михаел"

Жена му Корина е "последователна, надеждна, отдадена, скромна. Само в трудни моменти човек вижда истинския човек"

Голямото приятелство е вечно. Дори след тежкия инцидент на Михаел Шумахер при ски през 2013 г., приятелят му Жан Тод никога не го е напускал.

„Михаел не ми липсва. Виждам го“, казва бившият президент на ФИА и шеф на отбора на “Ферари” за своя дългогодишен партньор на пистата в интервю за германската RTL/ntv. И след това добавя: „Но разбира се, това, което ми липсва, е това, което правехме заедно“. Но те все още може да го прави сега: „Да, вярно е, гледам състезания с Михаел.“  

След вълнуващата си хвалебствена реч за Михаел Шумахер, когато бе удостоен с Държавната награда на провинция Северен Рейн-Вестфалия, 76-годишният французин Тод призна: „Ако това беше емоционално за вас, тогава можете да си представите колко емоционално беше за мен. Трогателно, но в същото време и голяма гордост да мога да говоря за Михаел.“

Жан Тод преди дни беше гост на церемония в Кьолн, на която Михаел Шумахер получи специална награда за цялостен принос към спорта на провинция Северен Рейн-Вестфалия. Призът получиха съпругата му Корина, дъщеря му Джина и баща му Ролф.

Пред немската телевизия Тод не спира да се възхищава: „Михаел създаде епоха – не само в моторния спорт. Това, което той постигна за Германия, за състезанията и за обществото като цяло, е уникално.”

Бившият шеф на “Ферари” непрекъснато се връщаше към спомените с  Шумахер: „Михаел и съпругата ми два пъти рекламираха заедно козметична компания и мотото беше „Защото си заслужават“. И Михаел заслужава.“

За него връзката със световния шампион по рекорди във F1 е повече от просто приятелство: „Имаш хора около себе си, които са просто специални. И в известен смисъл Михаел е много специален. Корина, Мик и Джина също станаха специални за мен. Всички те станаха семейство за мен, съпругата ми и сина ни.”

Докато Тод гледа състезания с Михаел, той заговаря за сина му Мик. „Познавам Мик, откакто се е родил“, казва той и разкрива с усмивка: „По-близък с жена ми, отколкото аз.“

„Михаел и Мик тичаха заедно след пилетата вкъщи". Това е рядко вникване в личните спомени за Тод и Шумахер.

Сега когато 23-годишният Мик най-накрая постигна най-добрите си резултати във висшия клас и спечели точки, радостта в семейство Тод, разбира се, стана голяма: „Бях толкова щастлив, когато той навъртя точките в последните две състезания“, признава той.

76-годишният мъж говори и за „несправедливия натиск“, на който Мик е бил изложен преди. “От друга страна пък е „благословен“ да може да прави това, което обича”.

Потенциалът на Шуми младши зависи единствено от колата, която кара, смята Тод. „Пожелавам му шанса да кара най-добрата кола. И тогава той ще може да печели състезания и титли.”

„Михаел има прекрасно семейство“, споделя още Тод. Французинът изрича специални думи и за съпругата на Шумахер Корина, която не можа да сдържи сълзите: „Тя е последователна, тя е надеждна, тя е отдадена, тя е скромна. Само в трудни моменти човек вижда истинския човек.”

В действителност и Михаел Шумахер познава Тод по-добре от всеки друг извън семейството. „Понякога успехът и парите те променят“, знае 76-годишният мъж. „Но Михаел никога не се промени. Той е толкова силен." 

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027