Заради Газа, освиркаха израелска медалистка на Световното по плуване

Спорт 19.02.2024 19:12 Снимка: АР/БТА

Заради Газа, освиркаха израелска медалистка на Световното по плуване

Анастасия Горбенко обаче не се трогна

Анастасия Горбенко от Израел спечели сребърен медал на 400 метра съчетано плуване в последния ден на световното първенство по плуване в Доха (Катар), но със сигурност няма да се обръща назад към този спомен с положителни емоции. 23-годишната плувкиня, която е дете на украински емигранти, бе освиркана от публиката в арабската страна, а както може да се досетите, причината за това е политическа.

Всъщност медиите в Катар критикуваха сериозно присъствието на израелски плувци на Мондиала, посочвайки като мотив за действията си продължаващия конфликт между Израел и групировката "Хамас", както и най-вече "специалната военна операция", която израелската армия започна в ивицата Газа.

Горбенко сподели, че при всички свои плувания в Доха е била освирквана, но въпреки това е горда, че излиза с флага на родната си страна. "Тук съм, за да представлявам страната си. Правя го с флаг на Израел и се гордея с това. Ако на някого не му харесва - това със сигурност не е мой проблем", бе краткият коментар на 20-годишната спортистка пред репортери.

Стигна се дотам, че израелските плувци постоянно имаха войници до себе си като допълнителни мерки за сигурност.

Това далеч не е първи политически отенък, който се появява на световното по плуване. Представителите на Беларус се състезаваха с неутрален статут заради войната между Русия и Украйна, също посочена като "специална военна операция". Руската федерация пък отказа да прати своите плувци, защото те също трябваше да участват като неутрални.

Сребърният медал на Горбенко е първо отличие за Израел в историята на страната на шампионат от подобен калибър - в голям басейн.

Досега тя имаше два златни медала от световно първенство, но не в басейн с олимпийски размери, а в 25-метров такъв.

CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.2837
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.61962
USD USD 1 1.82549