Започва Световното първенство по волейбол за жени с участието на България

Спорт 23.09.2022 12:02 Снимка: ДНЕС+

Започва Световното първенство по волейбол за жени с участието на България

Световното първенство по волейбол за жени започва днес, 23-ти септември, в Полша и Нидерландия и ще продължи до 15 октомври, когато ще се проведе финалът в Арнем. Общо 24 отбора от пет континента си спечелиха правото да участват в надпреварата, като сред тях е и България на италианския наставник Лоренцо Мичели. Мачовете от турнира ще могат да се гледат в каналите на MAX Sport.

България попадна в Група C на надпреварата заедно със съставите на Канада, Германия, Казахстан, Сърбия и САЩ. Нашите ще се надяват да са сред първите четири отбора в тази група, с което ще си осигурят участие във втората групова фаза. Първият мач за момичетата на Лоренцо Мичели е в събота от 20:00 часа българско време срещу тима на Германия.

"Лъвиците" на Лоренцо Мичели са в група с отборите на Канада, Германия, Казахстан, Сърбия и САЩ.

Заради контузия от групата на България за Световното първенство отпадна титулярното либеро Жана Тодорова. Групата на „лъвиците“: Гергана Димитрова, Нася Димитрова, Елена Бечева, Мария Йорданова, Мирослава Паскова, Лора Китипова, Петя Баракова, Борислава Съйкова, Мира Тодорова, Мила Пашкулева, Елица Атанасийевич, Силвана Чаушева, Радостина Маринова, Мария Кривошийска.

"Фантастично представяне на Световното ще бъде излизане от вторите групи, но ще е много трудно преодоляването на първата. Трябва да мислим за съперниците от нашето ниво и само така ще имаме шанс за нещо повече“, заяви селекционерът Лоренцо Мичели преди заминаването на тима.

„Направихме две много полезни контроли. Свършихме добра работа. Тръгваме с положителна нагласа. За съжаление, докато бяхме на подготовка в Италия, основното ни либеро Жана Тодорова получи сериозна контузия и ще отсъства дълго време, но даваме път на младите. Мила Пашкулева работи отлично още от месец май и съм сигурен, че ще успее да се справи", каза още италианският специалист.

„Смятам, че като отбор сме доста добре стиковани. Записахме безпроблемни победи. Много сме задружни, лесно върви играта. Подкрепяме се“, каза националката Мира Тодорова. „Започваме срещу Германия на Световното, очаква ни труден мач. Германките не се отказват, много са борбени и имат хубави състезателки. Сега имат и нов треньор. Трябва да излезем и да се раздадем докрай. Надявам се да започнем с успех на Мондиала“, допълни тя.

Рекордьорът по титли и отличия Русия (с пет златни, два сребърни и един бронзов) няма да участва, но тук са трикратните шампионки от Япония и Куба, както и двукратните Китай. Честта на Европа ще защитават сръбкините, които преди четири години триумфираха в Япония след драматични пет гейма срещу Италия и сега „Скуадра Адзура“ ще иска реванш.

Регламентът е следният - 24-те отбора са разделени в четири групи и първите четири от всяка група продължават към втората фаза. В нея тимовете са разделени в две групи по осем отбора, като в тази фаза отборите, които вече са играли помежду си, не играят отново. Класирането във втората фаза включва резултатите и от първата и така се определят най-добрите четири отбора от всяка от двете новосъздадени групи. Те продължават напред към четвъртфиналите. Оттам-нататък е просто - директни елиминации.

В откриващия мач в петък Полша среща Хърватия (19:00 часа), а Нидерландия ще се изправи срещу Кения (21:00). 

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027