Спорт 24.09.2020 08:22 Снимка: БГНЕС

За шеста поредна година бе даден старт на „Европейска седмица на спорта“

Европейската седмица на спорта #BeActive“ стартира за шеста поредна година с откриване в Княжеската градина, предаде репортер на БГНЕС. Между 23 и 30 септември всички жители и гости на София ще имат възможността да станат част от най-големия спортен празник в Европа за любители. Инициативата се провежда в партньорство със София ърбън зона спорт 2020, организирано от Столична община.

На церемонията по откриването присъстваха организационният секретар на инициативата Анатолий Илиев, заместник-министърът на спорта Стоян Андонов, генералният секретар на БОК Белчо Горанов и редица спортисти-посланици на „Европейската седмица на спорта“ – състезателките по художествена гимнастика Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн, боксьорът Радослав Пантелеев, състезателката по олимпийско карате Ивет Горанова, фехтовачката Йоана Илиева и олимпийският ни медалист Йордан Йовчев.

„Европейска седмица на спорта“ продължава своите активности, много е радостно, че вече събития си подадоха ръка, виждаме големи знаменитости. От името на кмета на София Йорданка Фандъкова ви поздравяваме – тази седмица да бъде приветствана от всички софиянци“, сподели Илиев. „Благодарим от нашия клуб по стрийт фитнес и паркур на Министерството на младежта и спорта. Ще бъдем домакини на голямо събитие, благодаря ви и късмет през следващите дни“, каза Йовчев.

„Спортът носи здраве, учи ни на дисциплина и да сбъдваме мечтите си. Бъдете активни“, бе посланието на Горанова. „Призоваваме всички да бъдат активни и да се забавляват. За поредна година сме посланички на спорта. Това е чудесна инициатива, която позволява на мнозина да изпитат магията на спорта“, казаха грациите ни. „Тази седмица на спорта да се провежда по време на пандемията – пожелавам ви здраве и да бъдем отново тук и занапред“, коментира Горанов.

На 24 и 25 септември между 10:00 и 19:00 часа в „Асикс Арена“ ММС организира традиционния Спортен панаир. В него ще се включат представители на над 20 вида спорт – федерации и спортни клубове, които ще представят дейността си с информационни щандове и демонстрации. Целта на спортния панаир е да представи на децата и младежите разнообразни видове спорт, от които те да изберат най-подходящия за тях. Спортният панаир е и място за среща на спортните федерации и клубове със спортни таланти.

Финалът на Европейската седмица на спорта ще бъде отбелязан на 26 септември (събота). Спортно селище и Нощ на спорта #BeActive Night ще очакват приятелите на спорта между 15 и 21 часа в пространството пред НДК. Посетителите ще имат възможност да се включат в демонстрации на екстремни спортове, летене с балон, скейтборд със зона Boardshop, слаклайн парк Modis & Win4Youth с награди, демонстрации и открити тренировки с Fitfest, зона Pulse Fitness, и много други.

В спортното селище федерации и клубове ще представят дейността си чрез демонстрации и информационни материали. Всички желаещи ще могат да вземат участие в техните мероприятия. Събитието ще продължи с #BeActive Night с програма на сцена с участието на посланиците на Европейската седмица на спорта, спортисти и музикална програма с водещ Митко Павлов. На 26.09 в 10.00 ч. на стадион „Раковски“ в столицата, ултрамаратонецът Краси Георгиев ще се впусне в поредното си предизвикателство „Здрав дух, здраво тяло“. Той ще тегли пикап в продължение на 27,5 часа с благотворителна цел.

Акценти от програмата на Европейската седмица на спорта:

– 14-28 септември – Открита изложба в пространството пред НДК на най-вълнуващите моменти от миналогодишното издание на #BeActive Европейска седмица на спорта.

– 23.09 Откриване от 18:30 ч., Княжеска градина, София, в партньорство със София ърбън зона спорт 2020

– 24-25.09, #BeActive Спортен панаир, от 11 до 19 ч., зала “Асикс Арена”. ВХОД СВОБОДЕН

– 26.09, #BeActive Спортно селище от 15 ч. и #BeActveNight от 18 ч., парка пред НДК

– 26-27.09, 10:00 ч. -14:00 ч., стадион „Раковски“, Ултрамаратонецът Краси Георгиев с поредно предизвикателство – 27,5 часа теглене на пикап с благотворителна цел. /БГНЕС

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594