Впечатляващ Григор не се бави много с австралиец и е в трети кръг на US Open

Спорт 29.08.2024 10:57 Снимка: ДНЕС+

Впечатляващ Григор не се бави много с австралиец и е в трети кръг на US Open

Григор Димитров се справи с 6:1, 6:1, 7:6 с австралиеца Ринки Хиджиката във втория кръг на US Open, след като експресно взе първите два сета и допусна лека загуба на концентрация в третия.

И все пак - за 2 часа и 11 минути срещата бе затворена и българската звезда е в третия кръг. Австралиецът нямаше никакви шансове срещу първата ни ракета, както бе и в предходните им две срещи. В тях Григор беше дал само 4 гейма общо на Ринки, но не и сет.

Днес също не бе в настроение да отпуска такъв на този противник, като свърши работата си сравнително рутинно. За Димитров това е победа №11 в турнирите от Шлема за годината, като нито веднъж не отпадна в първи или втори кръг.

Следващият му съперник ще е Себастиан Баес (Аржентина, №23 в ранглистата) или Талон Грикспорс (Нидерландия, №40).

Мачът започна като откриващ в програмата на "Стадион 17", като началото бе в 11:00 часа местно време в Ню Йорк и жегата (температурите достигнаха до 31-32 градуса по време на мача), както и високата влажност бяха изпитания за двамата.

Нямаше и почти никакъв вятър, като видимо условията не бяха най-приятни за тенис.

Чисто спортно-технически проблеми за Григор обаче нямаше. Мачът можеше да завърши и доста по-рано, ако не бе лека загуба на концентрация в третия сет.

Българинът стартира ударно с пробив във втория и четвъртия геймове на първия сет, за да го затвори с 6:1. В тази част първата ни ракета даде само три точки на свое подаване на Ринки и му показа ясно какви са намеренията на фаворита в мача.

Световният №9 нанесе нов удар още на старта на втория сет, после затвърди пробива, а след това повтори и потрети упражнението - пет брейка за два сета, като резултатът бе 2-0 за Димитров след едва 62 минути игра.

Последва пауза от над 11 минути между сетовете, като световният №62 отиде до тоалетната, но тя се оказа заета и Хиджиката се наложи да чака, за да я използва. Куриоз, но - факт. И това може да се случи дори на най-големите турнира.

През това време Гришо бе сам на корта, изпълняваше сервиси и правеше лек стречинг, за да не излиза от ритъм. Чуха се и "указания" на чист български език от трибуните, които го развеселиха. Едно от тях беше: "Хайде, Гришо! Малко остана", което се чу съвсем ясно в микрофоните край корта.

Третата част стартира след дългата пауза, а в нея Ринки бе решен да не допусне бърза развръзка. До 3:2 за Григор нещата вървяха гейм за гейм, но тогава дойде пробив за българина. И при 4:2 всичко сякаш бе ясно... Но съпротивата на австралиеца не бе пречупена. Хиджиката отговори с първите си две точки за пробив и ги използва - рибрейк за 3:4.

Стигна се до тайбрек, след като при 6:5 Димитров имаше два мачбола, но не успя да ги реализира. Там обаче милост нямаше - 7-4, с което двубоят бе затворен за 2 часа и 11 минути.

Ако махнем от тях 11-те за странната пауза между сетовете, реално - за 120 минути работата бе свършена

Статистиките за доминацията на българина днес са показателни. Димитров реализира 36 директни уинъра срещу едва 11 на съперника. Направи 15 аса (срещу 5), като допусна само две точки за пробив на свое подаване.

Максимална ефективност и концентрация от световния №9. Единствените минути на загуба на фокус бяха при 4:2 в третия сет, когато Гришо допусна и брейк на австралиеца, сервирайки за 5:2. Но това не се оказа решаващо, поне не и в този мач.

Обнадеждаващи знаци в първите дни на последния за годината турнир от Големия шлем.

CHF CHF 1 2.07713
GBP GBP 1 2.32505
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.17894
USD USD 1 1.76408