Везенков отново в Евролигата - изпитана комбинация, но с още по-високи очаквания

Спорт 03.10.2024 18:45 Снимка: ДНЕС+

Везенков отново в Евролигата - изпитана комбинация, но с още по-високи очаквания

Поредният сезон на Евролигата започва тази вечер. Най-силният баскетболен турнир извън НБА започва юбилейното си издание №25 в модерната си ера, за каквато се счита тази от 2000 година насам, след като преди това надпреварата се провеждаше под шапката на международната баскетболна федерация ФИБА, а не бе самосиндикално състезание.

След един бързо преминал сезон, в който българските любители на баскетбола бяха насочили поглед към НБА, сега те отново ще бъдат отправени към Евролигата. Александър Везенков взе решението да се върне в Олимпиакос (Пирея) след само 42 мача за Сакраменто в редовния сезон 2023/2024 (5.4 точки и 2.3 борби). Ход, който много хора критикуваха, защото разбира се, че можеше да остане още една година и да се пробва в Торонто, но все пак предпочете да довърши това, което не успя да направи при предишния си престой. А именно - да спечели Евролгиата.

Българският национал отново облече екипа на гръцкия гранд и след само няколко предсезонни мача и два официални такива, завършили с първи трофей (б.а. - Суперкупата на Гърция), показа, че е гладен за успехи. След по 20 точки във въпросния турнир и триумф на Олимпиакос, той логично бе избран за "Най-полезен играч".

Очакванията към него са още по-високи, защото при последния си сезон в редиците на новия си-стар отбор, той го изведе до финал в турнира и бе посочен за MVP и топреализатор на сезона (17.6 точки, 6.8 борби и 1.9 асистенции), но там Реал (Мадрид) отмъкна трофея в последните секунди.

Анализаторите масово поставиха трансфера на Везенков като №1 сред сделките на всички европейски отбори през лятото. Едно от най-четените издания за баскетбол, EuroHoops, пък го сложи под №4 в списъка с най-добрите играчи, като пред него са само Майк Джеймс (Монако), който е реализатор №1 в историята на европейския елит, както и гардовете на Панатинайкос - Костас Слукас и Кендрик Нън.

Сега Саша се подготвя за деветия си сезон в Евролигата, а Олимпиакос се постара да запази ядрото на състава си и да добави нови впечатляващи имена като Еван Фурние, който идва след 12 години в НБА и олимпийско сребро с Франция, Тайлър Дорси, вече играл за клуба в миналото, както и Лука Вилдоса, пристигащ директно от вечния съперник Панатинайкос.

Именно ПАО, актуалният шампион на Европа, е фаворит №1 за спечелване на така жадувания трофей и тази година. "Детелините" се подсилиха дори по-сериозно от градския си съперник, привличайки Джеди Осман (пристигащ директно след 7 години в НБА), Омер Юртсевен, също с трансфер от Лигата на извънземните, както и Лоренцо Браун - плеймейкър на националния тим на Испания.

Олимпиакос е в челото на групата с подгласници за европейския трон, като там са и обичайните заподозрени Барселона и Реал (Мадрид), турските Фенербахче и Анадолу Ефес, като и не бива сръбските Партизан и Цървена звезда, способни да объркат сметките на всекиго.

Клишето, че вече няма слаби отбори, до голяма степен важи за всички в турнира, в който тази година ще гледаме и дебютант - френския Париж, идващ след спечелване на Юрокъп за сметка на испанския Валенсия Баскет, загубил мястото си в елита за този сезон.

Надпреварата стартира с шест мача тази вечер, а останалите три, включително и този на Олимпиакос, са утре.

Ето и програмата за първия кръг:

3 октомври (четвъртък)

19:45 AЛБА (Берлин) - Панатинайкос

20:00 Жалгирис - Барселона (пряко по MAX Sport 1 HD)

20:00 Монако - Олимпия (Милано) (пряко по MAX Sport 2 HD)

21:30 Баскония - Партизан

21:45 Байерн (Мюнхен) - Реал (Мадрид) (пряко по MAX Sport 1 HD)

22:00 Макаби (Тел Авив) - АСВЕЛ (Лион)

4 октомври (петък)

20:30 Фенербахче - Олимпиакос (пряко по MAX Sport HD)

22:00 Париж - Цървена звезда

22:00 Виртус (Болоня) - Анадолу Ефес (пряко по MAX Sport 1 HD)

CHF CHF 1 2.08333
GBP GBP 1 2.34827
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.1615
USD USD 1 1.76662