Весела Лечева: Няма да се орязва от бюджета на спортните федерации

Спорт 16.03.2023 11:30 Снимка: ДНЕС+

Весела Лечева: Няма да се орязва от бюджета на спортните федерации

"Всички министерства получиха писмо. Това беше необходимо да се случи, за да се покаже обективната картина на бюджета в България, да се види пред какви предизвикателства е изправена страната"  коментира в "Тази сутрин" служебният министърът на спорта Весела Лечева във връзка с изпратените писма за намаляването на разходите от финансовото министерство. 

По думите ѝ спортните федерации няма да имат орязване на бюджета, а министерството има определени критерии и комисия, през които минава тяхното финансиране.

"Засега не виждам напрежение, средствата, които се отделят за спорт са ограничени, казвала съм го и преди, но се стараем да бъдат максимално добре разпределени", обясни тя. 

Относно федерацията по щанги, Лечева заяви, че "това е един доста дълъг процес на две спорещи страни, дълги конфликти, опитахме се чрез диалог да търсим точки на обединение. Надявам се, че вече постигнахме споразумение. Не беше лесно, но искаме да поддържаме диалог с федерациите и да решаваме проблемите, пред които те са изправени".

За това дали Българската федерация по канадска борба е изразходвала по предназначение 3 млн. лв. за последните няколко години, спортния министър каза, че не знае такива огромни средства да отиват натам, както и че "имаме инспекторат, който се отзовава на всеки сигнал за проверка". 

Спрямо реновирането на националните спортни обекти, Лечева заяви, че "искаме в края на нашия мандат да дадем обща картина за състоянието на спортните бази в България".

"Трябва да приоритизираме как и по какъв начин да бъде модернизирана спортната инфраструктура в България, в това число и "Червено знаме". По думите ѝ дейности за реконструкция и изграждане на нови съоръжения, в това число новия стадион на ЦСКА, могат да бъдат започнати, когато проектите бъдат одобрени, а "от наша страна каквото беше необходимо, е приключено".

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027