Весела Лечева: Да има отделна администрация само за младежта би било хубаво

Спорт 07.04.2023 19:28 Снимка: ДНЕС+

Весела Лечева: Да има отделна администрация само за младежта би било хубаво

Да има отделна администрация само за младежта би било хубаво, но и би било много натоварващо, защото младежката политика е много разнопосочна. Така министърът на младежта и спорта Весела Лечева коментира лансираната от Националния младежки форум по-рано по време на кръгла маса идея да има самостоятелно министерство за младежта.

Кръглата маса, в която министърът участва, е на тема "Работа за младите, младите на работа“. Тя е организирана от ръководителя на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов и се провежда в София.

Младежките политика са постоянен и дълъг процес, най-важно е да има постоянен диалог с младите по отношение на техните желания и възможности, смята Весела Лечева. Тя увери, че Министерството на младежта и спорта е фокусирано в поддържане на постоянен диалог с оторизираните структури, които отговарят за младежката политика. Заедно с тях са направени редица промени в наредби и в законодателството.

Според презентация на профила на младите хора у нас, представена от министъра, се увеличава процентът на младежите у нас, които не работят и не се обучават, като от 13,7 процента през 2015 г. през 2019-2020 г. те са 14,4 на сто. В същото време намалява процентът на младите в България - 14,24 е делът им, според презентацията.

58 на сто от младежите в България разполагат с основни или над основните дигитални умения, сочат още данните. Докато в Хърватия са 97 процента, Естония и Холандия – 93 на сто, коментира министърът.

От политика не се интересуват 73 процента от младежите в България. Важно е младите хора да са проактивни, да търсят и четат политическите послания на партиите, посочи Лечева.

Основен ангажимент за нас е социализацията на младите хора, създаване на среда за развитие потенциала на младите хора, подчерта още министърът на младежта и спорта.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361