Верстапен се цели в „нокаутиращ“ успех на Силвърстоун

Спорт 15.07.2021 14:52 Снимка: ДНЕС+

Верстапен се цели в „нокаутиращ“ успех на Силвърстоун

Макс Верстапен и неговият Ред Бул ще търсят потенциално „нокаутиращ“ успех над действащия шампион Мерцедес и фаворита на домакините Люис Хамилтън на Гран При на Великобритания този уикенд.

След първия в кариерата си хеттрик от последователни победи, след който той поведе с 32 точки пред седемкратния световен първенец Хамилтън, 23-годишният нидерландец е във върхова форма. Ред Бул записа пет поредни победи и води както при пилотите, така и при конструкторите след девет състезания.

Но Верстапен осъзнава, че 36-годишният Хамилтън остава тежък съперник, особено на домашна земя на Силвърстоун. Британецът има рекордните седем победи на пистата в централна Англия, където се очакват 140 000 фенове в неделя. Това ще бъде най-големият брой публика на спортно събитие във Великобритания от началото на пандемията от коронавирус. „Изпитвам дълбоко уважение към Люис и не взимаме нищо за даденост. Играем състезание за състезание, но, разбира се, се надявам да си тръгна от предстоящото с 29 точки“, сподели нидерландският лидер в генералното подреждане.

Традиционно за победител се дават 25 точки и една за най-бърза обиколка. Този уикенд ще има допълнителни точки чрез „Спринта“, който ще бъде използван за първи път като алтернатива на традиционната квалификация. Той ще се проведе в събота следобед и, подобно на традиционната квалификация, ще реши местата на стартовата решетка за неделното състезание от 52 обиколки. Спринтът е част от експериментален формат, насочен към привличането на по-младо поколение като първите трима получават съответно по три, две и една точки.

Стартовите позиции за „Спринта“ ще бъдат решени от квалификационен час в три части в петък следобед, заменящ втората свободна тренировка. Това означава, че откриващата сесия в петък е единственият шанс да се намери конкурентен състав за дадените условия. Допълнителните спринтове ще се проведат в Италия и на още едно състезание по-късно през сезона./БГНЕС

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853