Верстапен провали себе си и Норис в битката за победата, тя отиде при късметлията Ръсел

Спорт 30.06.2024 22:47 Снимка: Getty Images

Верстапен провали себе си и Норис в битката за победата, тя отиде при късметлията Ръсел

Сблъсък между първия и втория седем обиколки преди края подариха победата на "Мерцедес"

Драматичната битка за първото място в Гран При на Австрия доведе до провал и за двамата претенденти - Макс Верстапен и Ландо Норис.

От всичко това се възползва Джордж Ръсел от "Мерцедес", който седем обиколки преди края от пилот, борещ се да запази третото си място, изведнъж се оказа лидер на състезанието, а няколко обиколки по-късно и победител.

Това е не само първа победа на Ръсел и "Мерцедес" през настоящия сезон, но и първи успех за британския пилот и отбора му от края на сезон 2022-а, когато бе постигнат триумф в Бразилия.

Днес нищо не предвещаваше подобен сценарий, а и самите амбиции на "Мерцедес" не бяха за първото място, но съдбата се усмихна на Ръсел, който успя да се възползва от глупостта на борещите се за победата Макс Верстапен и Ландо Норис.

Тяхната битка се завърза след 50-ата обиколка, когато с по-новите си гуми Ландо Норис започна да настига Верстапен и да го притиска, включитлено и да го изпревари за кратко в 59-ата обиколка.

С всеки следващ завой битката помежду им ставаше все по-драматична, зада се стигне до 64-ата обиколка, когато сблъсък помежду им доведе до спукване на по една от гумите им.

Норис се изравни с Верстапен и опита да го изпревари, но бе избутан встрани от пистата и последва удар, който спука задна дясна гума на шампиона Макс и задна лява на Норис от тима на "Макларън".

 

Верстапен успя да се добере до бокса, да смени гумата си и все пак да запази пета позиция, въпреки полученото 10-секундно наказание за инцидента, докато Ландо Норис се добра до бокса, но сложи край на своето състезание.

Самият Джордж Ръсел остана изненадан, че изведнъж задмина каращите със спукани гуми водачи и успя да удържи аванса си, за да спечели Гран При на Австрия, носейки първи успех на "Мерцедес" от 2022-а насам.

От цялата ситуация късмет имаха и Оскар Пиастри от "Макларън" и Карлос Сайнц от "Ферари", които също се качиха на подиума.

Топ 10 допълниха Люис Хамилтън (Мерцедес), Макс Верстапен (Ред Бул), Нико Хюлкенберг (Хаас), Серхио Перес (Ред Бул), Кевин Магнусен (Хаас), Даниел Рикиардо (Алфа Таури), Пиер Гасли (Алпин)

В генералното класиране лидер продължава да е Макс Верстапен с 237 точки и доста солидна преднина пред Ландо Норис, който има 156. Шарл Леклер е със 150, а Карлос Сайнц има 135. Днешният победител Джордж Ръсел е едва седми със 111 точки.

CHF CHF 1 2.01861
GBP GBP 1 2.30668
RON RON 10 3.93005
TRY TRY 100 5.57017
USD USD 1 1.82022