Великият Рафаел Надал обяви края на своята кариера

Спорт 10.10.2024 18:55 Снимка: ДНЕС+

Великият Рафаел Надал обяви края на своята кариера

Последните му мачове ще бъдат на Купа "Дейвис" след месец

Рафаел Надал обяви края на своята професионална тенис кариера.

Това ще се случи в края на този сезон, след който 22-кратният шампион от Шлема ще слезе от голямата сцена. Новината обяви самият той чрез специално видео в социалните мрежи, в което казва:

"Тук съм, за да ви уведомя, че се оттеглям от професионалния тенис. Истината е, че за мен това бяха няколко трудни години, особено последните две.

Мисля, че е подходящият момент да сложа край на една дълга и много по-успешна кариера, отколкото някога съм си представял. Много съм развълнуван, че последният ми турнир ще бъде финалът на Купа Дейвис и ще представя моята страна".

Последните мачове на Рафа Надал ще бъдат през ноември, когато той ще бъде част от отбора на Испания за Купа "Дейвис", като срещите ще се проведат на родна земя в Малага.

Новината за оттеглянето на Матадора в никакъв случай не е изненадваща, защото той така и не успя напълно да се възстанови от последната от многото травми, които съпътстваха кариерата му.

Надал пропусна почти целия сезон 2023, като се завърна в АТР тура с големи очаквания за 2024-а, но за съжаление изигра едва 19 мача в общо 7 турнира.

В нито един момент той не изглеждаше и близо до оптималното си състояние, като сам признаваше, че тренировките и мачовете му причиняват огромна болка.

Така всичките травми слагат края на една невероятна кариера, белязана от 22 титли от Шлема, общо 92 трофея, както и два златни олимпийски медала.

38-годишният Надал е вторият от тримата големи на тениса, които слиза от голямата сцена, след като това вече направи Роджър Федерер, а в играта остава Новак Джокович.

Кралят на клея, както бе наричан испанеца, е истинската икона на "Ролан Гарос", след като спечели 14 титли от надпреварата, първата още като тийнейджър през 2005-а. Освен това той има две титли в Австралия, две от "Уимбълдън" и четири от US Open. Последните му трофей от Шлема ще остане този от любимия Париж преди две години.

CHF CHF 1 2.08133
GBP GBP 1 2.3356
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.21225
USD USD 1 1.78501