Възможно ли е българските щанги да останат аут от Олимпиадата в Париж?

Спорт 14.03.2024 17:29 Снимка: ДНЕС+

Възможно ли е българските щанги да останат аут от Олимпиадата в Париж?

Чака се решение на Международната федерация по казуса

Има напълно реална опасност някои от най-големите родни надежди за олимпийски медал да останат аут от игрите в Париж.

Става въпрос за щангистите ни, които направиха истински фурор на Европейското първенство в София, но именно шампионатът на Стария континент може да им коства олимпийското участие, макар самите състезателите да нямат никаква вина.

Вече бившият президент на родната федерацията - Ариф Маджид призна, че има сигнал в Европейската и Световната федерация, че на шампионата в София е присъствал Алан Цагаев.

Роденият във Владикавказ Цагаев донесе сребро на България от игрите в Сидни преди 24 години, но през 2008-а бе уличен в употреба на допинг и получи доживотна забрана да се занимава с щанги.

Съответно всяко присъствие на Цагаев на организирано състезание по щанги в роля различна от фен на трибуните със закупен билет е грубо нарушение на правилата.

Проблемът е, че Цагаев е бил забелязан редом до треньора Иван Иванов и други членове на националния ни тим, а в момента тече разследване в каква точно роля натурализираният ни бивш национал е присъствал в залата.

Ариф Маджив увери, че акредитация на Цагаев не е издавана, но тепърва предстои официално становище по казуса от Международната федерация.

Бившият президент на БФВТ призна, че същестува вариант при който родните състезатели ще бъдат спрени от участие на Олимпидата.

CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.2837
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.61962
USD USD 1 1.82549

Водещите новини