Във ФИДЕ тръпнат, друг път не видели шахмат да играят живи и умрели*

Спорт 06.12.2023 18:54 Снимка: ДНЕС+

Във ФИДЕ тръпнат, друг път не видели шахмат да играят живи и умрели*

"Българска федерация по шахмат 2022 се запозна с дневния ред на предстоящата на 17 декември Генерална асамблея на ФИДЕ, на която трябва да бъдат разгледани документите за нейното членство в Международната шахматна федерация, се казва в специална декларация на сайта на организацията.

Според нея са станали невероятни факти в опит да се компрометира членството на България.

"С изумление установихме, че в подадените до ФИДЕ (Световната федерация по шахмат - б.р.) от основаната от 3 клуба в началото на октомври 2023 г. при съмнителни обстоятелства Българска спортна федерация по шахмат с председател Милен Василев са налице откровени неверни данни", твърдят от БФШ 2022

Като състезатели на това сдружение са посочени лица, които отдавна са починали, както и водещи наши шахматисти, нямащи нищо общо с БСФШ. Особено фрапиращ е случаят с най-великия български шахматист Веселин Топалов. Узнавайки за грубата злоупотреба с името му, 19-ият световен шампион реагира с гневна декларация, категорично разграничавайки се от организацията на Василев.

Подобна бе реакцията и на редица български шахматисти", казват от БФШ 2022, като уточняват, че вече са сезирали прокуратурата за документните (според тях) престъпления.

От новата федерация БСФШ контрираха, че в молбата им за членство във ФИДЕ са посочени картотекирани състезатели от общо 55 клуба. Що се отнася до състезанията през август и септември, БСФШ е наследник на Българската федерация по шахмат 64, която е организирала въпросните турнири.

Освен това от БФШ 2022 били заявили пред ФИДЕ като състезател почетния председател на БСФШ, бивша световна шампионка и капитан на европейските ни шампионки по шахмат от тази година Антоанета Стефанова. Същото важи и за друг майстор - съпруга Иван Чепаринов.

*Перефраза на стиха на Иван Вазо от "Опълченците на Шипка" - "И турците тръпнат, друг път не видели, ведно да се бият живи и умрели"

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822