Въпреки решението на съда, американка отказва да върне отнетия й олимпийски медал

Спорт 20.08.2024 13:34 Снимка: ДНЕС+

Въпреки решението на съда, американка отказва да върне отнетия й олимпийски медал

Джордан Чайлс е посъветвана от Американския олимпийски комитет да не връща бронзовото отличие

От закриването на Олимпийските игри в Париж отмина повече от седмица, но споровете около един от бронзовите медали продължава с пълна сила.

Става въпрос за добилия популярност бронзов медал във финала на земя в спортната гимнастика, който в Париж бе спечелен от американката Джордан Чайлс.

Нейното изпълнение бе последно във въпросния финал, след което тя получи пета оценка от съдиите. Американският екип пусна контенстация, след която оценката на Чайлс бе повишена и така тя зае третата позиция, качвайки се на подиума.

След края на този финал последва огромно румънско недоволство, защото ощетена в случая бе тяхната представителка Ана Барбосу. Стигане се до коментари от най-високо държавно ниво, след като премиерът на северната ни съседка призова за бойкот на церемонията по закриването.

Румънците се обърнаха към Спортния арбитраж по казуса, като КАС реагира доста бързо и заключи, че контестацията на американския тим е подадена 64 екунди след получаването на оценка, а по правило това трябва да се случва в рамките на 60 секунди.

Именно заради това Спортният арбитраж размести класирането, върна Ана Барбосу на третото място и нареди на Джордан Чайлс да върне своя медал в полза на румънката, като американските обжалвания по случая бяха отхвърлени.

Но това не бе краят на драмата, защото американските медии съобщават, че Джордан Чайлс няма никакво намерение да връща своя медал.

Снимка: Getty images

Той все още е в нейно притежание, като на този етап МОК няма начин, по който да го отнеме, надявайки се единствено на добрата воля на гимнастичката и доброволното връщане от нейна страна.

Чайлс обаче определи решението на Спортния арбитраж в Лозана като "нечестно".

Според "USA Today", Чайлс е посъветвана от Олимпийския комитет на САЩ да не връща медала, като има тяхното уверение, че вече се подготвя ново обжалване със солидни доводи и екип от топ адвокати, което би трябвало да промени решението на КАС.

Разбира се, на този етап не се разкрива какви точно са доказателствата в полза на Чайлс, но очевидно американците са подготвили такива.

"Чайлс е в САЩ, притежава медала си и няма да го връща, няма такова намерение. Двама хора с достоверна информация по случая съобщиха, че Олимпийският комитет на САЩ и адвокатите му са открили сериозни процесуални нередности от страна на КАС и скоро решението на швейцарския трибунал ще бъде обжалвано", пише "USA Today".

Припомняме, че още след решенито на КАС от САЩ обвиниха член на трибунала в тесни връзки с Румъния. Нещо, на което в Лозана веднаха реагираха и категорично отрекоха.

Снимка: Getty images
CHF CHF 1 2.06398
GBP GBP 1 2.30823
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.17168
USD USD 1 1.75868