Валтер Папазки лично уредил Томаш за ЦСКА

Спорт 29.08.2024 10:02 Снимка: ДНЕС+

Валтер Папазки лично уредил Томаш за ЦСКА

Бизнесменът взел нещата в свои ръце след провалите на изпълнителните директори

Собственикът на ЦСКА в сянка Валтер Папазки е имал главна роля за преминаването на треньора Александър Томаш от Спартак Варна в Борисовата градина, научи „Тема Спорт“. Човекът, който осигурява пълното финансиране в клуба от месец април насам, досега бе поверил пълната власт и правомощия в ръцете на изпълнителните директори Стоян Орманджиев и Филип Филипов. С оглед на дълбоката криза, в която армейците се намират, и нуждата от спешни мерки обаче бизнесменът е взел нещата в свои ръце и е имал лична среща с Томаш. Както вече съобщихме, първият контакт между ЦСКА и младия специалист след уволнението на Томислав Стипич се е състоял в неделя по обяд след победата на Спартак Вн с 1:0 над Ботев Пд, когато Филип Филипов го е потърсил. Броени часове по-късно наставникът вече е бил в София, където е провел тричасова среща директно с Папазки. Томаш е споделил визията си за развитието на любимия си клуб, а от другата страна е получил обещание за картбланш и голяма спортно-техническа власт. Това е било достатъчно на бившия защитник на армейците да вземе крайното решение да се завърне в отбора на сърцето си, макар да се радваше на огромна подкрепа и доверие в Спартак Варна. Той постигна исторически летящ старт на сезона начело на новака в елита.

Соколите делят втората позиция във временното класиране след 4 победи и 1 равенство в 6 мача от началото на първенството. Един от успехите беше именно срещу ЦСКА, като Томаш изнесе истинска лекция на Томислав Стипич и го победи с 3:0. По този начин българският специалист показа нагледно на червеното ръководство, че е направило голяма грешка през лятото, когато предпочете да назначи хърватския анонимник вместо него. Грешките понякога струват скъпо и затова сега ще се наложи ЦСКА да плати на Спартак Вн неустойка в размер на 250 000 лева, за да вземе Томаш. Силният човек в Борисовата градина обаче бил категоричен, че иска да види треньора начело на армейците час по-скоро и ще се направи всичко възможно това да се случи, включително и уреждане на взаимоотношенията, свързани с помощниците на Томаш. В техните договори не присъства неустойка и това бе последният лост на боса на варненци Павлин Николов в опит да задържи треньорския щаб на „Коритото“. Той им гласува огромно доверие, но в крайна сметка нямаше как да попречи на завръщането на Томаш в ЦСКА, особено след намесата на червения собственик, който лично се зае със случая.

Напускането на наставника очаквано не беше прието добре от феновете на Спартак, които излязоха с позиция за решението му. „Вярвахме и заехме позиция – бяхме длъжни да го направим дори с риск да попаднем в ситуация като тази. Томаш очевидно няма никаква чест, достойнство или морал, а най-вече му липсва и кураж. Обръщаме се към единствените и истински важни – вас, феновете на Спартак Варна! Знаем, че сме минали през всичко, преминахме през ада, за да съществуваме… и ще се справим и с това. Подгответе се за следващото домакинство – всички заедно, рамо до рамо на стадиона, в лошо и в още по-лошо, докато не дойде доброто!“, обявиха организираните привърженици на Спартак Вн от „Трибуна Соколъ“.

В същото време червена България приема много позитивно новината за завръщането на Томаш, а за това спомага и катастрофалната работа на неговия предшественик Томислав Стипич. Българският треньор обаче бързо ще трябва да се отблагодари за подкрепата с победи и рязка промяна в представянето на отбора. /Тема спорт

CHF CHF 1 2.07713
GBP GBP 1 2.32505
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.17894
USD USD 1 1.76408