В Гана излязоха по улиците, за да искат промяна във футбола

Спорт 15.02.2024 19:14 Снимка: БТА

В Гана излязоха по улиците, за да искат промяна във футбола

"Черните звезди" не успяха да прескочат групата си в Купата на Африка

Стотици футболни фенове излязоха по улиците на Акра, столицата на Гана, за да изразят недоволството от настоящото ръководство на местния футбол. Националите на страната не успяха да прескочат груповта фаза в турнира за Купата на Африка и отпаднаха, след като бяха в компанията на Египет, Мозамбик и Кабо Верде.

Част от протестиращите бяха облечени с тениски, на които имаше надпис "Спасете ганайския футбол", а също така бяха издигнати и множество плакати. Протестиращите оформиха шествие по основните улици на града, показвайки разочарованието си от представянето на "черните звезди".

Гана има четири Купи на Африка, но последната от тях датира от далечната 1982 година. Освен това страната има и четири участия на световни първенства, като през 2010 година в Южна АФрика успя да стигне до четвъртфиналите на Мондиала.

Треньорът Крис Хютън бе уволнен след отпадането, но изглежда това не е достатъчно за местните привърженици, изискващи повече. Вече бившият наставник е наполовина ганаец, но под негово ръководство африканците спечелиха само 4 от общо 13 мача.

Сега на местна федерация предстои да назначи пети треньор за последните пет години.

Феновете пък искат от местната власт да разследва за корупция футболната федерация във връзка със слабото представяне на националните отбори.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822